Banke spremne platiti milione zbog prevare

Dodajte komentar

Američka banka JP Morgan Chase i švicarska Credit Suisse su pristale platiti kaznu od 417 miliona dolara u sklopu nagodbe u građanskoj parnici po kojoj su te banke prevarile investitore tako što su im prodavale riskantne hipotekarne obveznice uoči finansijske krize 2008. godine.

U saopštenju američke Komisije za vrijednosne papire (SEC) se navodi da je banka JPMorgan propustila da kaže ulagačima da su hipoteke riskantne, a nijedna od dvije banke nije objelodanila kakvom se praksom služi da bi ostvarila profit, dok su investitori istovremeno bilježili milione dolara gubitaka, prenosi AP.

JP Morgan će platiti kaznu od 296,9 miliona dolara, a Credit Suisse 120 miliona dolara, pri čemu će taj novac ići investitorima, saopšteno je iz SEC-a.

Ponovo okuražene banke

JP Morgan je u svom saopštenju kazao kako je SEC banku optužio za nemar, ali iz nehata.

“Kompaniji JP Morgan je drago da je postigla dogovor sa SEC-om i da taj problem može ostaviti iza sebe“, navodi se u saopštenju te banke.

Inače, oporavak tržišta nekretnina i sve niže kamatne stope ponovo su okuražili banke na odobravanje hipotekarnih kredita.

Zahvaljujući tome, JP Morgan Chase, najveća američka banka po imovini, ostvarila je rekordan profit u trećem kvartalu ove godine od 5,7 milijardi dolara, što je za 34 posto više nego lani. (Al Jazeera)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *