Njemci nijesu poslali ponudu za KAP

Dodajte komentar

Vlada je ponovo u problemima u vezi sa Kombinatom aluminijuma. Dugoočekivana ponuda njemačkog investitora iz HGL kompanije nije stigla, kako se to očekivalo u Vladi, a turski Toščelik, da bi preuzeo KAP i obavezao se za nove investicije u aluminijumskoj kompaniji, ima veće zahtjeve u pogledu novih subvencija za kupovinu struje nego što se to očekivalo, saznaju “Vijesti”.

Najgore u čitavoj situaciji je što državi prijeti prinudna naplata rate od 25 miliona eura kredita KAP-a uzetih u OTP banci, jer aluminijumska kompanija dio svoje kreditne obaveze u ukupnom iznosu od 49 miliona prema OTP-u (sa kamatama) nije izmirila do polovine novembra kako je to prvobitno bilo dogovoreno.

Na pitanje “Vijesti” da li državi prijeti prinudna naplata 25 miliona eura KAP-ovog kredita, predstavnik države u bordu kompanije Nebojša Dožić odgovorio je da je nešto stiglo u Kombinat ali da on nikakav zvaničan dopis nije dobio, predloživši da se odgovor zatraži od direktora Jurija Moisejeva.

A na pitanje “Vijesti” da li su u Vladu stigle dugooočekivane ponude za preuzimanje KAP-a od novih investitora, Dožić je kazao da je 16. novembra trebalo da stigne ponuda njemačkog investitora HGL-a, ali ona, prema njegovim informacijama, nije stigla.

Kako saznaju “Vijesti” nezvanično, u KAP-u, menadžment kompanije i njegov finansijski direktor Dmitrij Potrubač poslali su Vladi još prije nekoliko dana na potpis tzv. “vejver” predlog zahtjeva za odlaganje plaćanja rate kredita OTP banci do kraja marta 2013. godine.

“Potreban je potpis Ministarstva finansija da bi se ova kreditna obaveza odgodilla do kraja marta iduće godine. Ukoliko Vlada potpiše predlog, OTP bi mogao odgoditi plaćanje rate ove kreditne obaveze već krajem iduće sedmice”, saopšteno je “Vijestima” iz Kombinata.

U Ministarstvu finansija potvrdili su “Vijestima” da su dobili ovaj zahtjev iz menadžmenta KAP-a, “da je i Ministarstvo finansija za opciju odlaganja plaćanja ovog duga i da na tome rade“.

Zbog nekooperativnosti ruskog menadžmenta njemačka Dojče banka je, u prvom kvartalu ove godine, iz budžeta prinudno naplatila 23,4 miliona eura po osnovu kredita KAP-u zajedno sa kamatama.

Među glavnim povjeriocima KAP-a je i ruska VTB banka koja u svakom trenutku može aktivirati položene državne garancije na kredite ove kompanije u iznosu od 60 miliona eura. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *