Euro blago ojačao prema dolaru, jen oštro pao

Dodajte komentar

Euro se prošle sedmice na valutnim tržištima ponešto oporavio prema dolaru, nakon što je nedjelju dana prije pao na najniži nivo u dva mjeseca, dok je pod najvećim pritiskom bio jen zbog prijevremenih parlamentarnih izbora u Japanu. Kurs eura prema američkoj valuti ojačao je prošle sedmice 0,2 posto, na 1,2740 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je, pak, 2,6 posto, na 103,60 jena. I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, za 2,3 posto, pa mu je kurs dosegnuo 81,30 jena.

Jedinstvena evropska valuta ojačala je uprkos slabim pokazateljima iz eurozone, čija je privreda po najnovijim procjenama Eurostata u trećem tromjesečju palo za 0,1 posto prema prethodnom kvartalu, što znači da je ponovo kliznulo u recesiju.

No, jačanju eura pridonijela su očekivanja da bi Grčka mogla dobiti pomoć vrijednu oko 44 milijardi eura u jednokratnoj isplati. Za takav razvoj situacije važan je preduslov da međunarodni zajmodavci postignu širi sporazum o održivosti grčkog duga. No, dok god ne dođe do toga, dobici eura mogli bi biti ograničeni.

“Ulagači nisu skloni previše agresivnim prodajama eura u slučaju da se za akciju odluči Evropska centralna banka (ECB). Veće kupovine sprječava, pak, mnoštvo strukturnih problema”, kaže tržištu Geoffrey Yu, valutni strateg u banci UBS.

Pod najvećim je pritiskom prošle sedmice bio jen jer je japanski premijer Yoshihiko Noda raspustio donji dom parlamenta i sazvao prijevremene izbore za 16. decembar.

To se smatra negativnim za jen, jer bi pobjednik na izborima mogla bila glavna opoziciona stranka Liberalna demokratska stranka (LDP). Očekuje se da bi vlada na čelu s LDP-om izvršila veći pritisak na centralnu japansku banku da dodatno ublaži monetarnu politiku i time pritisne jen.

“Finansijska tržišta sada mogu početi s većom sigurnošću uračunavati rizik otvorenijeg političkog pritiska na centralnu banku da izbavi Japan od deflacije”, kaže Derek Halpenny, analitičar u Bank of Mitsubishi.

Zahvaljujući tome, u petak je u jednom trenutku kurs dolara dosegnuo 81,46 jena, najviši nivo u šest i po mjeseci. No, kasnije je ponešto oslabio jer zabrinjava prijeteća fiskalna kriza u SAD-u. Ulagači se pitaju hoće li američki zakonodavci do kraja godine postići dogovor o budžetu kako bi se izbjeglo automatsko povećanje poreza i smanjenje potrošnje koje bi gurnulo zemlju u recesiju. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *