Eurozona i zvanično upala u recesiju

Dodajte komentar

Eurozona je ušla u recesiju, drugi put za tri godine, pošto je u trećem ovogodišnjem kvartalu zabilježen pad privredne aktivnosti od 0,1 odsto, saopštila je danas evropska kancelarija za statistiku Eurostat.

Privredni pad u 17 zemalja koje koriste evro zabilježen je drugi kvartal za redom, čime je eurozona zvanično upala u recesiju.

U prethodnom kvartalu, od aprila do juna, zabilježen je pad od 0,2 odsto.

Eurozona, pogođena dužničkom krizom, tri godine je izbjegavala recesiju uglavnom zahvaljujući ekonomski najjačim zemljama, kao što je Njemačka. Međutim, sada se i Njemačka suočava sa smanjenjem potražnje iz drugih članica eurozone pogođenih krizom, prije svega Grčke, Portugala, Španije i Italije.

U Njemačkoj je u trećem kvartalu zabilježen ekonomski rast od 0,2 odsto, što je manje nego u prvoj polovini godine (0,3 odsto u drugom i 0,5 odsto u prvom tromjesečju).

Pet članica eurozone koje su u recesiji, Grčka, Španija, Italija, Portugal i Kipar, sprovode oštre mjere štednje, uključujući smanjenje plata i penzija i povećanje poreza.

Evropska unija, u kojoj su i zemlje koje ne koriste euro, izbjegla je recesiju i ostvarila rast od 0,1 odsto u trećem kvartalu. (capital.ba)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *