Devetomjesečno poslovanje kompanija u kojima država ima značajan udio

Dodajte komentar

Apsolutni rekorder po gubicima u poslovanju od svih kompanija u kojima Vlada ima značajniji udio na kraju septembra bio je Kombinat aluminijuma, koji je prijavio minus od 44,546 miliona, što je duplo više od prošlogodišnjeg gubitka od 22,651 miliona. U KAP-u Vlada i ruska kompanija CEAK imaju po 29,36 odsto akcija. Slijedi EPCG, u kojoj vlasništvo dijele Vlada, sa 55 odsto akcija, i italijanska A2A, koja ima 43,7 odsto udjela u kompaniji, koja je poslovala sa minusom od 14,88 miliona na kraju septembra. Vlada je u EPCG, kao i u KAP-u ugovorila da kompanije vode predstavnici „strateškog partnera” Enriko Malerba i Jurij Moisejev.

I državne kompanije Željeznička infrastruktura, kao i Željeznički prevoz poslovale su sa gubicima. ŽICG još nije dostavio izvještaj o poslovanju u trećem kvartalu, ali je prema izvještaju o poslovanju za šest mjeseci ove godine, koji je objavljen na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, to preduzeće prijavilo gubitak od 1,641 milion, dok je Željeznički prevoz septembar zaključio sa gubitkom od 446,609 hiljada.

Duvanski kombinat, u koji je zbog duga od 100 hiljada eura na zahtjev EPCG uveden stečaj, septembar je završio sa minusom od 1,45 miliona. U tom preduzeću većinski vlasnik je Investiciono razvojni fond, koji ima 28,34 odsto akcija, Fond PIO ima 18,41 i Zavod za zapošljavanje 4,34 odsto dionica. Istovremeno je i kompanija Novi duvanski kombinat, koji je Vlada osnovala krajem 2010, i prije nego je sagrađena fabrika uspio da zabilježi minus od 203 hiljade eura, koji je nastao zbog plata za menadžment, tačnije za bivšu direktoricu Montrenegroberze Dejanu Šuškavčević, Branimira Vujačića, Vukicu Perović i Vladimira Mugošu. Ispada da članovi borda nepostojeće fabrike mjesečno primaju bruto platu veću od tri hiljade eura.

Rudnik uglja u Pljevljima u kom je većinski vlasnik italijanska kompanija A2A sa 39,49 odsto, a država 31,11 odsto dionica imao minus od 2,97 miliona.

I vladina kompanija Montekargo bilježi minus od 1,36 miliona, kao i novinsko izdavačko preduzeće „Pobjeda”, koja je na kraju juna imala gubitak od 1,22 miliona, a izvještaj o poslovanju zaključno sa septembrom još uvijek nijesu dostavili Komisiji za hartije od vrijednosti.

U minusu je i državno preduzeće u kom država ima 85,4 odsto akcija Održavanje željezničkih voznih sredstava, koje je septembar završilo sa 155,4 hiljade eura gubitka, kao i državni Montenegroerlajnz, koji je prošle godine bio u gubitku čak 17 miliona eura.

Kastelo Montenegro, kojim rukovodi Ministarstvo finansija sa 86,73 odsto akcija, na čelu sa odlazećim ministrom Miloradom Katnićem, poslovalo je sa minusom od 90,190 hiljada.

Fabrika elektroda Piva, čiji je većinski vlasnik IRF sa 42,18 odsto akcija, poslovala je sa minusom od 614 hiljada na kraju juna.

Vladina Tara presizn vorks, u kojima ima udjela 34,86 odsto, septembar je završila sa minusom od 1,090 miliona, dok je Tara aerospejsis end difens prodakts bila u plusu 912 hiljada.

Vladin Politeks je u minusu 120 hiljada, kao i Jadransko brodogradilište u Bijeloj, u kom država ima nešto ispod 50 odsto akcija koje je prijavilo minus od 1,755 miliona na kraju septembra.

Nešto manji gubitak od 1,18 miliona imala je i kompanija Kontejnerski terminali i generalni tereti, u kom Vlada ima većinski paket akcija od 54 odsto.

I Luka Bar u kojoj Vlada ima 54 odsto dionica prijavila je gubitak od 68,145 hiljada eura, a nešto manji minus od 329,396 imao je Institut crne metalurgije, u kom Vlada ima 51,17 odsto akcija.

Dakić u blokadi, direktori primaju plate

Rudnici Boksita, u kojima Vlada i CEAK imaju po 39,49 odsto akcija, bio je u minusu 5,8 miliona na kraju septembra, a račun preduzeća blokiran je već sedam mjeseci za iznos od dva miliona. Preduzeće „Radoje Dakić” u stečaju, u kojem vlasništvo dijele Vlada i državni fondovi, u minusu je 672 hiljade, zaključno sa devetim mjesecom. U to preduzeće 2009. uveden je stečaj i prestala proizvodnja, ali menadžment preduzeća na čijem su čelu predsjednik odbora direktora Zoran Vujanović i izvršni direktor Žarko Despotović, kao i članovi odbora direktora Mihailo Madžarović, Zoran Martinović, Goran Kujović, Biljana Jakić i sektar Branko Borozan redovno primaju platu, iako je žiro račun blokiran 11,8 godina za iznos od 5,8 miliona. Prekookeanska plovidba blokirana je već 11,9 godina zbog 977 hiljada eura duga, dok je Turist biro u blokadi 8,9 godina zbog duga od 357,65 hiljada eura, a sad već iznajmljeni Montepranco ima račun u blokadi 7,5 godina zbog 427 hiljada eura. Preduzeće Montenegro u kom je država vlasnik 85,4 odsto akcija u blokadi je 1,8 godina zbog duga od 664 hiljada eura, a Montenegroturist 7,8 godina zbog 15,7 hiljada duga. (dan.co.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *