Alter Modus: Mala škola preduzetništva III

Dodajte komentar

Osnovni biznis principi

Princip br. 1: Upoznaj svoj posao

Da bi bio uspješan u svom poslu, svaki preduzetnik mora znati koje su mu jake a koje slabe strane; kako funkcioniše njegov posao i od čega zavisi; mora poznavati tehnologiju koju koristi, troškove proizvodnje i distribucije, moguće marže; koji su to eksterni i interni faktori koji mogu uticati na njegovo poslovanje; koji potencijalni problemi mogu iskrsnuti i kako se sa njima boriti. Samo dobro poznavanje posla omogućiće da ga kontinuirano mijenjate i usavršavate.

Princip br.2: Upoznaj svoje klijente/kupce/mušterije

Osnovna konkurentska prednost svakog preduzetnika treba da bude da ponudi određeni proizvod ili uslugu na način koji će najbolje odgovarati njegovim klijentima. To znači da prije pokretanja cijelog biznisa treba dobro izučiti potrebe, želje i navike potencijalnih klijenata, kako bi im se mogao ponuditi što adekvatniji proizvod/usluga. Ako im ponudimo ono što oni žele na način na koji to njima najviše odgovara, uspjeh u poslu ne može da izostane.

Princip br.3: Upoznaj zakon

Kod pokretanja sopstvenog biznisa, osim tržišnih uslova koje preduzetnik najčešće dobro ispita, neizbježno je i sagledavanje pravno-poreskog okruženja budućeg poslovanja. Svaki početnik u biznisu tre­balo bi da poznaje osnovne zakonske propise, ba­rem do nivoa koji mu omogućava nesmetanu orijentaciju u poslovan­ju. Među najznačajnijima su Zakon o privrednim društvima, Zakon o radu, Zakon o opštem upravnom postupku, Zakon o obligacionim odnosima, Zakon o porezu na dobit pravnih lica, Zakon o porezu na dodatu vrijednost i Zakon o porezu na dohodak fizičkih lica. Poznavanjem osnovnih zakonskih odredbi smanjuje se vjerovatnoća da tokom poslovanja bude napravljen propust zbog kojeg je moguće snositi posledice u vidu prekršajne ili krivične odgovornosti.

Princip br.4: Čuvaj dobre klijente

Jedan od najboljih načina kreiranja odnosa sa klijentima je da im se učini nešto što prevazilazi njihova očekivanja. Ako su vam već ukazali povjerenje, potrudite se da ga opravdate, jer je mnogo lakše graditi odanost kod već postojećih klijenata, nego tražiti stalno iznova nove. Klijent stalno razmišlja šta dobija kupovinom proizvoda ili usluge i sve što činite ili ne činite ostavlja utisak na njega. Stoga treba kontinuirano biti usmjeren na ono što klijenti žele i biti osjetljiv na njihove rastuće potrebe, jer oni  svoja iskustva prenose prijateljima, komšijama, kolegama i tako postaju najbolji promoter onoga što radite.

Princip br.5: Mudro upravljaj novcem

Novac kojim preduzetnici raspolažu je veoma važan i često ograničen resurs. Stoga je neophodno pravilno upravljati njime, kako bi se sa najmanjim mogućim ulaganjima ostvarila najveća korist. Najveći uspjeh preduzetnici postižu zahvaljujući velikom učešću sopstvenog rada u proizvodnom/uslužnom procesu, što im omogućava značajne uštede novca.

Princip br.6: Radi to bolje

Nikada nemojte biti potpuno zadovoljni urađenim, jer uvijek može bolje. Pratite svoje kupce, pratite dešavanja na tržištu, aktivnosti konkurencije, stalno unapređujte proizvod ili uslugu.koju nudite. Stalno se pitajte „Šta još mogu učiniti, šta još, šta još“? To je pristup koji garantuje dugovječnost i uspjeh vašeg biznisa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *