U Španiji čak 52 odsto mladih do 25 godina bez posla?!

Dodajte komentar

Španija se polako probližava zemljama trećeg svijeta, a nezaposlenost među mladima je izuzetno visoka – čak 52 odsto, upozoravaju ekonomski analitičari.

Stručnjaci smatraju da je pravi razlog krize to što je zemlja prestala da bilo šta proizvodi. Sve na šta Španci troše novac dolazi iz Kine, Indije, Egipta.

Posljednjih 40 do 50 godina, u kojima je Španija živjela solidno, predstavljju izuzetak, piše „El pais“, koji citira odlomke iz knjige „Španija: destinacija – treći svijet“ novinara Ramona Munjosa.

Analizirajući krizu većina eksperata pravi duplu grešku, piše autor. Oni vjeruju u neizbježnost progresa i misle da će se još jedna kriza pretvoriti u napredak. Ali, to je zabluda.

Uzdajući se u snagu evra, Španci su krenuli u putovanja, kupovine smartfona i džipova.

Onda se ispostavilo da se Španija pretvara u zemlju nezaposlenih, zemlju sa sitnim platama, bezvrijednim zdravstvenim osiguranjem i obrazovanjem.

Naredna generacija neće moći da putuje – emigriraće, upozorava autor.

Zvanični podaci pokazuju da nezaposlenost u Španiji nastavlja da raste. U oktobru se broj onih koji su ostali bez posla povećao za 2,7 odsto.

Broj nezaposlenih raste već treći mjesec za redom. U ovom trenutku procenat nezaposlenosti u Španiji je najviši u EU.

Poslije trećeg kvartala on je dostigao 25 odsto, istovremeno, nezaposlenost među mladim ljudima do 25 godina alarmantno je visoka – čak 52 odsto?!

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *