Austrija Hypu daje još 500 miliona eura

Dodajte komentar

Austrija će u nacionalizovanu banku Hypo Alpe Adria ubrizgati još 500 miliona eura kako bi joj pomogla da poboljša stanje bilansa, objavio je posrnuli zajmodavac.

Banka je 2009. nacionalizovana kako bi se spriječio njen slom koji bi uzdrmao cijelu regiju. Istovremeno, Hypo pokušava ispuniti zahtjev regulatora i do kraja godine kapital pojačati za 1,5 milijardi eura.

Iz banke su saopštili da će izdati 204 miliona novih dionica, čije će opciju kupovine imati austrijska država kao jedini dioničar.

Novčana injekcija od 500 miliona eura premašuje najavljenih 300 miliona eura koliko je po svojevremenoj izjavi ministarke finansija Marije Fekter rezervisano za pomoć Hypu.

Povećani rashod dodatno će otežati spuštanje budžetskog deficita ispod zacrtanog nivoa od tri posto BDP-a.

Planovi banke da stanje u bilansima poboljša prodajom pojedinih ogranaka nasukali su se u međuvremenu na teške prilike na tržištima.

Hypo se sprema prodati svoju mrežu u jugoistočnoj Evropi, kako bi prikupio oko 1,5 milijardi eura. Nedavno je kao prvi rok za prikupljanje ponuda zainteresovanih kupaca odredio 7. decembar.

Banka ujedno mora do kraja marta iduće godine pribaviti dodatnih 700 miliona eura kapitala koji bi je trebali štititi od eventualne recesije i potresa na tržištima.

Upućeni izvori Reutersu su rekli da Hypo priprema i izdanje hibridne obveznice poduprte državnim garancijama u iznosu od otprilike milijardu eura. (business.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *