Rusal u gubitku 118 miliona dolara

Dodajte komentar

Ruski proizvođač aluminijUMa Rusal u trećem tromjesečju zabilježio je čisti gubitak od 118 miliona dolara. U istom lanjskom razdoblju Rusal je poslovao s neto dobiti od 342 milionadolara. U ruskoj kompaniji gubitke pripisuju prvenstveno financijskoj krizi u eurozoni i usporavanju kineske privrede.

“Globalna potražnja za aluminijumom u trećem tromjesečju je pala, prije svega zbog usporavanja ekonomskih aktivnosti u Kini, finansijskoj krizi u eurozoni te sezonskim uticajima”, navodi se u komentaru izvještaja o poslovanju.

Prihodi najvećeg svjetskog proizvođača aluminijuma u trećem tromjesečju pali su 19 posto, na 2,56 milijarde dolara. Padu potražnje doprinjeo je i diplomatski spor između Japana i Kine, zbog čega je pala potražnja za japanskim automobilima u Kini, što je posredno smanjilo i potražnju za aluminijumom.

I u Evropi se prodaje sve manje automobila – septembarski pad broja novih registracija bio je dvanaesti uzastopni mjesečni pad. Potražnja za ličnim automobilima u poređenju s istim lanjskim razdobljem pala je 7,6 posto.

Rusal je prilikom objave poslovnih rezultata saopštio da su prognoze neizvjesne, ali da uprkos tome u posljednjem tromjesečju očekuju rast potražnje, prije svega u SAD-u i Kini. (banka.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *