CBCG: Do petka kamate svesti na 15%

Dodajte komentar

Do petka efektivne kamate na kredite u svih 11 banaka moraju biti svedene najviše na 15% za građane, a 14% za pravna lica i preduzetnike, kako je odlukom o limitiranju ekstremno visokih kamata propisala Centralna banka.

Odluka, koja važi šest mjeseci, objavljena je u Službenom listu Crne Gore u protekli petak, a na snagu stupa osmog dana od objavljivanja.

Odlukom je predviđeno da crnogorske banke u narednih šest mjeseci neće moći da daju ni jedan kredit građaninu sa efektivnom kamatom većom od 15%, a pravnim licima i preduzetnicima preko 14 odsto. Efektivna kamata, podsjetimo, podrazumijeva i troškove obrade kredita koji ni u jednoj banci nijesu niži od jedan odsto.

Ova limitirana kamata znatno je niža od one koju odobravaju banke građanima, naročito onima koji nijesu njihovi klijenti i koje se kreću oko 20 odsto, a u nekim slučajevima i iznad.

Ova odluka, podsjetimo, ne odnosi se jedino na zaduženja po kreditnim karticama i minusnim saldima po računima.

Iz Centralne banke su ocijenili da će se odluka odnositi samo na novoodobrene kredite.

– Analizom novoodobrenih kredita u toku devet mjeseci može se konstatovati da je 22% ukupno odobrenih kreditnih partija za fizička lica na koju se odnosi 10,6% ukupne ugovorene vrijednosti odobreno po kamatnoj stopi višoj od 15%. Kada su u pitanju pravna lica, može se konstatovati da je 33,2% ukupno odobrenih kreditnih partija, sa 6,7% ukupne ugovorene vrijednosti, bilo iznad 14%  – objasnili su iz CBCG prilikom donošenja odluke.

Na štednju do 6%

Odluka Centralne banke predviđa da gornja granica kamatnih stopa na depozite na godišnjem nivou iznosi od 0,5 do 6%.

– Za depozite oročene do mjesec dana gornja granica je  0,5%, od mjesec do tri mjeseca – 3,5%, od tri do 12 mjeseci 4,5%, a preko 12 mjeseci – 6% – navodi se u odluci CBCG.

Banke, kako je objašnjeno iz Centralne banke, kamatu na štednju mogu odobravati i preko određenih granica, ali tada moraju da se „pokriju“ sa kapitalom.

Visina pasivnih kamatnih stopa vezana je, kako su objasnili iz CBCG, za nivo kapitala banaka.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *