Ograničavanje kamata samo administrativni pomak

Dodajte komentar

Odluka Centralne banke Crne Gore (CBCG)da najvišu kamatnu stopu limitira na 14, odnosno 15 odsto za novoodobrene kredite, neće ništa promijeniti, jer su i do sada u većini banaka one bile na tom nivou, smatraju stručnjaci.

Predstavnici Unije poslodavaca (UPCG), bankarskog sektora i Montenegro biznis alijanse (MBA) tvrde da je to samo administrativni, ali ne i stvarni pomak.

Oni za Dnevne novine kažu da nedavna odluka CBCG neće imati značajnijeg uticaja na banke, ali ni na građane.

Analiza novoodobrenih kredita tokom prvih devet mjeseci, pokazala je da je 22 odsto od ukupno odobrenih kreditnih partija za građane odobreno po kamatnoj stopi višoj od 15 odsto.

Međutim, kako smatra Dejana Savićević iz NVO Građanski bankarski ombudsman opet ne objašnjava boljitak koji CBCG namjerava da postigne.

“Odluka se odnosi samo na buduće kredite i to one ostvarene u narednih pola godine. Budući da je u Crnoj Gori ostalo još vrlo malo onih koji su kreditno sposobni, mjera u kojoj će Odluka doprinijeti građanima dovedenim do dužničkog ropstva neće promijeniti ništa”, kazala je Savićević.

Osim ovoga, dodaje ona, manjkavost odluke je i što se ograničavanje ne odnosi na mikrofinansijske institucije.

“Bankama je jasno da kredit po većoj stopi od 14 odnosno 15 odsto u Crnoj Gori ne mogu “prodati”. Možda je i bilo slučajeva da su kamate bile znatno
veće od ovih sada propisanih, ali pošto se Odluka CBCG odnosi na buduće kredite, teško da će to doprinijeti ma kakvom boljitku”, rekla je predstavnica banke koja je željela da ostane anonimna.

U Uniji poslodavaca sličnog su mišljenja.

“Smatramo da ovom mjerom nije napravljen ustupak privredi, niti će ova odluka u većoj mjeri doprinijeti rješavanju problema učešća nekvalitetnih kredita u ukupnim. Ovo posebno izrazloga što je Centralna banka konstatovala stabilnost i visoku likvidnost bankarskog sektora, a sa druge strane evidentna je stagnacija
odnosno pad privredne aktivnosti i visoka nelikvidnost preduzeća”, rekla je ekonomski savjetnik UPCG, Ana Rašović.

U Montenegro biznis alijansi takođe smatraju da je odluka od male pomoći crnogorskoj privredi.

“Ovo jeste administrativni pomak, ali suštinski nema puno promjene ni za koga”, objašnjava izvršni direktor MBA, Darko Konjević.

Iz CBCG su ranije saopštili da su se za ovakvu odluku opredijelili jer se pokazalo da ekstremno
visoke aktivne kamatne stope utiču na rast loših kredita, smanjuju likvidnost realnog sektora i predstavljaju opasnost za finansijsku stabilnost.

Odluka se ne odnosi jedino na zaduženja po kreditnim karticama i minusnim saldima po računima. Centralna banka je odluku donijela na šest mjeseci, ali se ona može i produžiti. (portalanalitika.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *