Rusi, Indijci ili Arapi preuzimaju balkanski Hypo

Dodajte komentar

Austrijska Hypo banka ne očekuje da će njenu mrežu na Balkanu kupiti druga austrijska banka, već da će to učiniti međunarodni ulagači.

Portparol Hypo Alpe Adria banke Nikola Donig rekao je austrijskom dnevniku Kleine Zeitung kako očekuje da će međunarodni investitori preuzeti mrežu na Balkanu.

Naime, u bankarskoj zajednici u Austriji se isključuje mogućnost da će cjelokupnu mrežu Hypo banke na Balkanu kupiti druga austrijska banka, kao što se spekulisalo da bi to mogla učiniti Erste banka.

Eksperti smatraju da je za austrijske banke rizik u ovom dijelu Evrope prevelik, ali da bi mreža banaka mogla biti interesantna za nekoga koji tek ulazi na to tržište. Bankari, kako dodaje list, očekuju zainteresovane kupce iz Rusije ili Indije, a posebno iz arapskog prostora, odnosno Turske, i to prije svega zbog muslimana u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko ne bude bilo moguće prodati mrežu na Balkanu kao cjelinu, Hypo je spremna prodavati banke zasebno.

Tako je Erste banka zainteresovana za preuzimanje mreže u Srbiji, Raiffeisen za kupovinu Hypa u Hrvatskoj, dvije zemlje u kojima Hypo banka piše pozitivne bilanse, dok je situacija u Sloveniji i Crnoj Gori sasvim drugačija i tamo se bilježe gubici, podsjeća Kleine Zeitung.

Hypo je ubrzala proces prodaje svojih sestrinskih banaka na Balkanu, tako da do 7. decembra zainteresovani kupci trebaju predati ponudu. Sav posao oko prodaje mreže na Balkanu odvija se preko Deutsche Bank, koja ima nalog da obavi ovaj posao i pripremi prodajnu dokumentaciju. Tek u sljedećem koraku će sredinom 2013. potencijalni kupci dobiti podatke o Hypo banci, rekao je Donig.

Cijena mreže u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori je još neizvjesna. Balkanska mreža ima 1,1 milion klijenata, 250 poslovnica i 11 milijardi eura bilansa.

Vrijednost bankarske mreže se procjenjuje na 1,5 milijardi eura, ali će, prema aktualnom stanju na finansijskim tržištima, sigurno, smatra list, kao i svaka druga banka biti prodata ispod uknjižene vrijednosti. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *