NLB grupa: 16,3 mil. eura čiste dobiti u trećem kvartalu

Dodajte komentar

U prva tri kvartala ove godine NLB Grupa je ostvarila dobit prije rezervacija u visini 340,7 miliona eura, a NLB banka u visini 317,3 miliona eura.

NLB je u trećem ovogodišnjem tromjesječju ostvarila 16,3 miliona eura čiste dobiti, nakon što je u istom prošlogodišnjem razdoblju imala čisti gubitak od  115,2 miliona eura. Grupa NLB je tromjesječje zaključila sa 17,1 miliona eura čistog gubitka.

Na dobit poslije oporezivanja, koja u NLB grupi iznosi 16,2 miliona eura, a u NLB-u 36 miliona eura, uticaj su imale visoke rezervacije u visini 277,4 miliona eura na nivou grupe i 240,4 miliona eura na nivou banke.

Sveukupni rezultat, koji uzima u obzir vrednovanje vrijednosnih papira i novčanih tokova, koji se inače iskazuje kroz kapital, iznosi u NLB Grupi 34,5 miliona eura, u NLB-u 58,8 miliona eura.

Ključni događaji koji su uticali na poslovanje NLB Grupe u devet mjeseci su aktivnosti na osiguranje kapitalske adekvatnosti (izdanje novog hibridnog kredita, dokapitalizacija i restrukturiranje postojećih subordinisanih instrumenata banke), snižavanje obima kreditiranja nebankarskog sektora i nastavljanje slabljanja kvaliteta porfelja kako NLB tako i nezavisnih društava, odliv depozita u svim segmentima, najviše u segmentu države, konačna otplata obveznica s državnim jamstvom i poboljšanje troškovne efikanosti.

Neto kamatni prihod Grupe je u devet mjeseci iznosio 292 miliona eura i u poređenju sa istim prošlogodišnjim razdobljem manji je za deset posto. Sličan trend je vidljiv i u NLB-u gdje je čisti kamatni prihod  u visini 192,9 miliona eura ili 6 posto manji nego u istom periodu lani. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *