HTP Onogošt uprkos stečaju popravio rezultat

Dodajte komentar

Uprkos klasičnom stečaju, koji je u HTP „Onogošt“ uveden 23. marta, ostvareni rezultati bolji su ove godine nego lani, ocijenio je stručni saradnik stečajnog upravnika firme Miomir Vučinić.

Privredni sud je u martu oduzeo pravo upravljanja podgoričkom HLT fondu zbog nepravilnog realizovanja plana lične uprave u stečaju. U trenutku uvođenja klasičnog stečaja, od preostala četiri objekta HTP-a, radio je jedino hotel „Onogošt“ u Nikšiću, zatečeni su dugovi za komunalije, kao i dugovi prema dobavljačima i radnicima u iznosu od oko 2,5 miliona eura.

Na predlog stečajne uprave dozvoljeno je otvaranje dva hotela na primorju i radni odnos za 82 stalno zaposlena je produžen. Vučinić ističe da su imali veoma lošu polaznu osnovu, ali da su zajedno sa radnicima uložili napore i u sezoni punoj problema ostvarili rezultate bolje nego prošle godine.

Sa neznatno manjim prometom u odnosu na prošlu, ove godine smo uspjeli da ostvarimo za oko 100.000 eura bolji rezultat. Potraživanja su nam duplo veća od dugovanja, a od uvođenja klasičnog stečaja radnicima su redovno izmirivane plate. Cijene naših usluga inače nijesu mijenjane poslednje tri godine – naveo je Vučinić preliminarne rezultate poslovanja do 30. septembra ove godine.
Prema tim podacima, ističe on, prihod HTP-a od prodaje za devet mjeseci ove godine je otprilike na istom nivou od prošle. Značajni pokazatelji su ostvareni u poslovnim rashodima koji su smanjeni, uprkos činjenici što su im ove godine bili skuplji inputi, poput goriva i struje.
– Uštede su bile značajne i na smanjenju broja radnika, odnosno sezonaca, na šta je uticalo povećano angažovanje zaposlenih za stalno. U periodu od aprila do septembra bilo je angažovano 129 radnika, što je za oko 13 odsto manje nego prošle. Isti procenat je napravljen ušteda na osnovu bruto plata. Uz to, nabavna vrijednost robe za posmatrani period je bila manja za oko osam odsto – kazao je Vučinić.
Hotel „Teuta“ u Risnu, rekao je on, u odnosu na prošlu, ove godine je ostvario za oko četiri odsto manji broj noćenja, ali je ukupan ovogodišnji turistički prihod tog objekta veći nego lani. Rad hotela u Nikšiću, pojasnio je Vučinić, uvijek je zavisio od društvenih, kulturnih i sportskih dešavanja u gradu, ali su cjelokupan posao odradili bez ikakvih primjedbi.
– Obim posla u našim objektima je mogao biti značajno veći, ali je na to uticala situacija u preduzeću. Tu mislim na stečajni postupak koji traje već nekoliko godina i upravo to ima negativne konotacije kod naših kupaca. Ipak, suština je da smo u ovoj imali bolje pokazatelje nego u prošloj godini i to nam daje nadu da će i konačni bilansi na kraju ove pokazati isto – smatra Vučinić.

Radi samo hotel u Nikšiću
Zbog završetka ljetne turističke sezone, hotel „Nikšić“ u Sutomoru je zatvoren u oktobru, a „Teuta“ u Risnu nedavno, pa trenutno radi jedino hotel u Nikšiću. Vučinić ističe da će zaposleni za stalno po odluci Privrednog suda biti u radnom odnosu do 30. novembra. Do tog roka, stečajna uprava očekuje da će sindikat firme uspjeti da pozitivno okonča pregovore sa resornim ministarstvima i Privrednim sudom za isplatu otpremnina svim radnicima. Zaposleni iz objekata koji su zatvoreni trenutno koriste slobodne dane i godišnje odmore. Od marta stečajna uprava je uredno plaćala sve račune za struje, vodu i telefone, izmirivani su i dobavljači za taj period, a trenutno vrše obračun za isplatu oktobraske plate radnicima za koju sredstva takođe imaju zarađena od minule sezone. Očekuju i kupce za objekte, za koje su u proteklim mjesecima nekoliko puta raspisivali oglase, a prema poslednjem tri hotela i kafana „Šavnik“ u Šavniku bili su ponuđeni po ukupnoj početnoj cijeni od 29,5 miliona eura.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *