ECB: Grčkoj odobriti vremensku odgodu

Grčkoj bi trebalo odobriti vremensku odgodu i potrebna finansijska sredstva kako bi uspjela ispuniti svoje budžetske obaveze, rekao je član izvršnog odbora Centralne evropske banke Joerg Asmussen za belgijski list L’Echo.

„Grčka treba ostati u evrozoni. Ako to i zahtijeva dvogodišnju vremensku odgodu tokom koje namjerava ispuniti svoje obaveze, biće nam puno ‘jeftinije’ od njenog izlaska iz Unije ili neplaćanja dugova“, objasnio je.

Stanje u Grčkoj biće centralna tema sastanka ministara finansija evrozone u ponedjeljak u Briselu, uprkos tome što se ne očekuje nikakva odluka o deblokiranju pomoći u iznosu od 31,5 milijardi evra, prenose agencije.

Evrozona očekuje izvještaj stručnjaka trojke koju čine glavni povjerioci Atine – EU, MMF i Centralna evropska banka.

„Namjerava dovršiti analizu programa pomoći Grčkoj“, rekao je Asmussen.

Riječ je o dokumentima, koji se očekuju već sedmicama, a odnose se na nove mjere štednje koje trebaju preduzeti Grci u zamjenu za pomoć Evrope.

Pitanje je vrlo kompleksno, jer, uz analizu onoga što je Atina već preduzela, treba razmotriti i na koji način za još dvije godine toj zemlji produžiti rok za realizaciju budžetskih rezova. (CAPITAL.BA)

Check Also

Lučić: Cilj nam je da se širimo na nova tržišta, kao što su Sjeverna Makedonija, Njemačka i Švajcarska

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, učestvovao je na Regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *