ECB: Nova serija eura

Dodajte komentar

ECB saopštila je da će sljedećih godina postepeno puštati u opticaj novu seriju banknota eura, počevši sa novom novčanicom od pet eura u maju 2013.

Predsjednik ECB Mario Dragi je na konferenciji za novinare u Frankfurtu rekao da će važeće novčanice, koje su lansirane 1. januara 2002, biti postepeno povlačene iz opticaja, prenijela je francuska agencija AFP.

ECB i nacionalne centralne banke evrosistema uvodiće drugu seriju euro banknota. Serija pod nazivom „Evropa“ sadržaće u vodenom znaku i hologramu portret Evrope – ličnosti iz grčke mitologije po kojoj je naš kontinent dobio ime.

Za izradu nove serije biće korišćena savremena tehnologija, za razliku od prve koja je puštena u opticaj prije više od 10 godina. Nove banknote biće iste boje i imaće iste denominacije kao sadašnje – od pet, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 evra, ali će „moći lako da se razlikuju od prve serije“, navedeno je u saopštenju ECB.

Prva serija će u početku biti u opticaju uporedo sa drugom, ali će stare novčanice biti postepeno povlačene iz cirkulacije. Stare banknote će, međutim, zadržati svoju vrijednost na neograničeno vrijeme i moći će u svako doba da se mijenjaju u centralnim bankama članica evrozone.

Nova novčanica od pet evra biće predstavljena 10. januara 2013, a banke će početi da je izdaju u maju, ukazala je ECB. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *