Letonija prelazi na euro

Dodajte komentar

Vlada Letonije utvrdila je prijedlog zakona o uvođenju eura kao zvaničnog sredstva plaćanja umjesto nacionalne valute lata od 1. januara 2014. godine.

Prema prijedlogu zakona, cijene robe i usluga iskazivaće se istovremeno u latima i eurima tokom tri mjeseca prije uvođenja zajedničke evropske valute zone eura i tokom pola godine poslije prelaska na euro.

Bankomati će prestati da izdaju late već na dan uvođenja eura. U toku dvije nedjelje poslije uvođenja eura dvije valute će biti u opticaju istovremeno – kusur od plaćanja u latima će se vraćati u eurima.

U poslovnim bankama promjena lata u eure biće moguća pola godine poslije prelaska na euro. U Banci Letonije takva zamjena će biti moguća bez vremenskog i ograničenja iznosa.

Letonija planira da pređe na euro 1. januara 2014. godine. Pri tome moraju da se ispune određeni kriterijumi Brisela. Budžetski deficit ne smije da prelazi tri odsto godišnje, a državni dug – 60 odsto bruto domaćeg proizvoda.

U Letoniji su u više navrata pozivali da se organizuje novi referendum po pitanju ulaska zemlje u zonu eura. Stanovnici Letonije već su se izjašnjavali po tom pitanju 2004. godine, ali u to vrijeme EU nije iznosila ideje o kontroli budžeta članica zone eura.

Na raspisivanje novog referenduma pozivali su predsjednik Konstitucionog suda Letonije Gunar Kutris, opoziciona struja Savez zelenih i seljačke stranke i partija Centar saglasnosti. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *