Armitidž: Dug Crne Gore na veoma opasnom nivou

Dodajte komentar

Zemlje zapadnog Balkana se ove godine suočavaju sa novom recesijom pri čemu se najveće slabljenje od 2,5 odsto očekuje u Srbiji, dok će oporavak u 2013. biti veoma spor, upozorila je Svjetska banka. Uz to, nivoi duga su previsoki u pojedinim zemljama, ukazala je koordinatorka Svjetske banke za zapadni Balkan Džejn Armitidž.

“Rekla bih da je javni dug u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji na veoma opasnom nivou, naročito u Albaniji od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), mada se ubrzano povećava u Srbiji i Crnoj Gori”, rekla je ona u intervjuu za agenciju Rojters.

Prema najnovijim podacima Ministarstva finansija, državni dug Crne Gore iznosi 1,71 milijardu eura, što predstavlja  51,7 odsto BDP-a.

Prognoza Svjetske banke za Srbiju, najveću ekonomiju u regionu, je najpesimističnija jer ta zemlja ima teškoće u stimulisanju rasta u vrijeme kada nastoji da skreše narastajući budžetski deficit.

“Dugotrajna neizvjesnost u eurozoni znači da se suočavamo sa ponovnom recesijom”, rekla je Armitidž i dodala da banka u ovom trenutku procjenjuje da je zapadni Balkan u recesiji.

Albanija i bivše jugoslovenske republike suočene su sa padom izvoza i direktnih stranih investicija usljed dužničke krize u zoni eura, koja je glavni izvor trgovine i investicija za region Balkana.

“Novčane doznake građana koji rade u inostranstvu su takođe u padu, dok su oštra zima i dugotrajan ljetnji period suše pogodili poljoprivredni sektor i proizvodnju struje u regionu”, ukazala je Armitidž.

Ocijenila je da će jedino Kosovo vjerovatno nastaviti sa rastom, zahvaljujući niskom nivou integracije sa evropskim tržištem, niskom dugu i značajnim investicijama u infrastrukturu.

“Iduće godine će doći do veoma usporenog rasta u regionu. Deficiti su svuda u porastu, tako da ove zemlje očekuju zaista teška vremena. One moraju da nastave put fiskalne konsolidacije i da počnu da snižavaju nivoe duga, ali je istovremeno njihov rast veoma nizak i potrebna su investiranja u infrastrukturu”, naglasila je Armitidž.

Armitidž je naglasila da Srbija mora da postigne sporazum sa MMF-om prije nego što Svjetska banka da zeleno svetlo za zajam od 400 miliona dolara za podršku budžetu. Bosna i Hercegovina, pak, mora da sprovede dugo odlagane strukturne reforme prije nego što joj Svetska banka aktivira zajam od 200 miliona dolara. (portalanalitika.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *