Rumunija odlaže ulazak u eurozonu

Dodajte komentar

Rumunski premijer Viktor Ponta izjavio je da će njegova zemlja propustiti rok za pridruživanje eurozoni, određen za 2015. godinu.

Međutim, rekao je i da je Rumunija i dalje posvećena uvođenju jedinstvene evropske valute kad budu ispunjeni uslovi.

„Rok za ulazak u eurozonu 2015. godine nije uklesan u kamenu“, rekao je Ponta i dodao da će Rumunija i dalje preduzimati sve moguće napore da bi ispunila uslove za uvođenje eura, kako je propisano u Sporazumu iz Mastrihta.

„Od velike je važnosti držati se kriterijuma pristupanja, između ostalog onih za držanje pod kontrolom inflacije i budžetskog deficita“, naglasio je rumunski premijer.

Da bi neka zemlja postala članica evrozone, mora da ispuni pet kriterijuma, među kojima je i održavanje budžetskog deficita na nivou ispod tri odsto bruto domaćeg proizvoda te države, kao i niske stope inflacije.

Ponta je dodao i da Rumunija planira da produži svoj aktuelni stend-baj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Evropskom unijom i poslije njegovog isteka u martu 2013.

Rumunija je u maju 2009. dobila paket pomoći vrijedan 20 milijardi evra od MMF-a, EU i Svjetske banke u zamjenu za drastične mjere štednje. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *