FEP: Proizvodnja sigurna do kraja godine

Dodajte komentar

Nakon dužeg perioda zastoja zbog nemogućnosti da iznađu dovoljno para za nabavku sirovina, u Fabrici elektroda Plužine (FEP) poslednjih petnaestak dana aktivna je proizvodnja. Izvršni direktor Dragoslav Čabarkapa „Danu” je kazao da su za potrebe organizovanja rada obezbijedili oko 450.000 eura, od čega im je 200.000 eura pozajmila lokalna uprava Plužina, a ostatak su pribavili od svojih potraživanja i tekućih prihoda.

– Svi kapaciteti fabrike su aktivni i radno je angažovano oko 90 zaposlenih. Sa pomenutim iznosom sredstava obezbijedili smo kontinuiranu proizvodnju do kraja ove godine. Nakon toga ćemo vidjeti kako će se situacija u firmi odvijati i koliko ćemo imati narudžbi – rekao je Čabarkapa.

Trenutno, naglasio je on, elektrode proizvode za kupce iz Bosne i Hercegovine, Srbije, rade za Brodogradilište u Bijeloj, a dio njihovih proizvoda izvozi se na teritoriju Kosova i Albanije. Postoji, rekao je Čabarkapa, i interesovanje kupaca iz Njemačke i Italije. Zaposlenim su uspjeli da isplate platu za jun od lani i pripremaju sredstva za još jednu zaradu. Međutim, naglasio je on, sadašnja kontinuirana proizvodnja i nije im oslonac za opstanak fabrike čiji je žiro račun u blokadi od aprila ove godine, a po tužbama bivših i sadašnjih radnika zbog neisplaćenih plata i drugih naknada. Sirovine i rad, smatra on, poslovodstvo je uspjelo da obezbijedi, ali nijesu uspjeli da ubijede dio zaposlenih da odlože prinudnu naplatu po izvršnim sudskim presudama, što i najviše opterećuje FEP. S toga će, najavio je on, tokom sedmice zasjedati Odbor direktora i sa Sindikatom i upravljačem, Investiciono-razvojnim fondom (IRF), i donijeće odluku kako da izađu iz postojeće situacije.
– Mora se donijeti konačan stav po tom pitanju, odnosno napokon da se presiječe šta i kako dalje. Nezamislivo je da jedan broj radnika određuje situaciju onoj većini koja je voljna da radi i pokuša spasiti preduzeće. Posla, očigledno je, imamo ali izgleda da sami sebe davimo i to mora jednom prestati – kategoričan je bio Čabarkapa.
Trenutno je žiro račun FEP-a blokiran na više od 100.000 eura, a poslovodstvo i Sindikat su pokušavali u prethodnom periodu da se dogovore sa radnicima zbog čijih presuda je situacija takva da odlože naplatu do sredine januara naredne godine. Prema procjenama uprave, kazao je Čabarkapa, kada se završe svi procesi po tužbi zaposlenih, opterećenje računa fabrike biće na više od 300.000 eura. IRF kontroliše više od 40 odsto akcija u FEP-u, a sredinom godine na jednom od sastanaka i Vlada je bila spremna da dio duga firme konvertuje u dionice, i pomogne da se riješe kredita iz ranijeg perioda i povežu radni staž za sve radnike.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *