Erdogan: Lirazona – zona turske lire

Dodajte komentar

Turski premijer Rejep Tayyip Erdogan nagovijestio je mogućnost stvaranja valutne unije na osnovi lire, nacionalne valute te zemlje, objavio je Wall Street Journal.

Prema turskom premijeru, neke članice Evropske unije savjetovale su vladi u Turskoj da naprave „lirazonu“ i sam Erdogan se saglasio sa tom idejom.

„Ima članica EU koje kažu ‘Mi smo protiv evra i nećemo u eurozonu’. Oni su nam čak savjetovali ‘Nemojte ni pomišljati da ulazite u eurozonu, možete napraviti zonu turske lire’.

I da vam kažem, ja se slažem“, rekao je Erdogan.

Turska lira se tradicionalno smatrala slabom valutom i do nedavne denominacije Turcima je bilo normalno da plaćaju hljeb i mlijeko milionima lira. Međutim, u posljednje vrijeme lira pokazuje dobro „zdravlje“ – od početka godine ona je ojačala pet posto prema dolaru, dok je prošle godine oslabila 20 posto.

Ekonomija Turske je posljednjih 10 godina ostvarila sjajan učinak, saglasni su domaći i strani ekonomisti. Zdrava makroekonomska strategija, kombinirana s obazrivom fiskalnom politikom i velikim strukturnim reformama, integrirala je ekonomiju zemlje u globalnu ekonomiju, stvarajući mnoge šanse za trgovinu i industrijsku saradnju.

Stopa rasta Turske u 2011. od 8,5 posto je bila druga po veličini u svijetu (poslije Narodne Republike Kine), a ove godine se očekuje da dostigne gotovo šest posto čime bi BDP iznosio 817 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *