ECB pokrenuo istragu nakon optužbi o povoljnijem kreditiranju španskih banaka

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) pokrenula je istragu nakon pritužbi da je španskim bankama omogućila povoljnije zajmove na osnovu precijenjenih trezorskih zapisa, piše u ponedjeljak evropski informativni portal EUObserver.

“ECB istražuje taj slučaj”, potvrdila je portparolka ECB-a u nedjelju u razgovoru za taj internetski portal.Njemački nedjeljnik Welt am Sonntag jučer je objavio, pozivajući se na vlastito istraživanje, da su španske banke zahvaljujući precijenjenim kolateralima uštedjele čak 16,6 milijardi eura na zajmovima koje su osigurale kod ECB-a.

Na osnovu kvalitete kolaterala ECB određuje hoće li banka platiti veću ili manju cijenu za dobijeni kredit.

U slučaju španskih trezorskih zapisa ECB je jamstvima dodijelio rejting na donjoj granici kategorije ‘A’, iako im je trebao biti dodijeljen rejting ‘B’ prema ocjenama vodećih agencija poput Moody'sa odnosno Standard & Poor'sa.

ECB se pak uzdao u manje poznatu agenciju za kreditne rejtinge DBRS, koja još uvijek španske trezorske zapise svrstava u kategoriju ‘A’, piše nadalje Welt am Sonntag.

List nadalje napominje kako je irskim trezorskim zapisima dodijeljen primjeren rejting u kategoriji ‘B’, što znači da su irske banke bile primorane platiti veću cijenu zajmova nego španske.

“U Irskoj zabranjeno, u Španiji dozvoljeno”, glasio je naslov u tom njemačkom nedjeljniku.

Ako istraga potvrdi navedene optužbe, kredibilitet ECB-a biće ozbiljno poljuljan upravo dok ministri u Evropskoj uniji i zastupnici u Evropskom parlamentu pregovaraju o pojedinostima plana za prenos nadzornih ovlasti na ECB za svih 6.000 banaka u eurozoni.

Njemačka centralna banka, protiveći se ublažavanju uslova za dobijanje ECB-ovih zajmova, kao i skorom pokretanju bančinog programa kupovina državnih obveznica kojim se želi pomoći sniziti troškove zaduživanja Španije, upozoravala je da ECB u svom bilansu skuplja previše rizične instrumente. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *