EBRD kreditira Hipotekarnu sa 5 miliona eura

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) će dati kredit od 5 miliona eura Hipotekarnoj banci za dalje srednjeročno kreditiranje malih i srednjih preduzeća. Pored toga, sredstva tehničke saradnje (TC) dobijena od donatora će se koristiti da Hipotekarna banka ojača svoje procedure za procjenu kredita i upravljanje rizicima.

“Ovo je prvi projekat EBRD-a u finansijskom sektoru Crne Gore od 2011. godine i on će pomoći da se riješi problem potražnje za dugoročnim finansiranjem među lokalnim malim i srednjim preduzećima”, rekao je Giulio Moreno, šef kancelarije EBRD-a u Podgorici. “Kreditna linija će takođe omogućiti Hipotekarnoj banci da poveća svoj udio na tržištu i konsoliduje svoju stratešku poziciju u kreditiranju MSP u zemlji”.

Esad Zaimović, izvršni direktor Hipotekarne banke, je kazao da mu je zadovoljstvo što rade sa EBRD-om na zadovoljavanju potreba klijenata MSP i na podržavanju rasta crnogorske ekonomije. Ovaj posao nam takođe pruža jedinstvenu priliku da ojačamo svoju poziciju u crnogorskom bankarskom sektoru“, kazao je Zaimović.

Kredit za Hipotekarnu banku se daje kao dio EBRD finansijskog okvira za Zapadni Balkan i Hrvatsku, koji je uspostavljen za pružanje punog spektra finansijskih proizvoda finansijskim institucijama u regionu, uključujući i programe za dobro obezbijeđen dug i finansiranje MSP. Ukupan iznos okvira je € 250 miliona eura.

Očekuje se da će izvor TC finansiranja za projekat biti Fond za Zapadni Balkan i specijalni fond akcionara EBRD-a. Od početka svog poslovanja u Crnoj Gori, EBRD je investirala oko 300 miliona € u ekonomiju zemlje.

Hipotekarna banka ima glavnu kancelariju u Podgorici i mrežu od 16 regionalnih poslovnica. Banka nudi kompletan spektar bankarskih i finansijskih usluga stanovništvu, MSP i korporativnim klijentima, kaže se u saopštenju EBRD-a dostavljenom Poratlu Analitika. (portalanalitika.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *