Bankama van Crne Gore isplaćeno 40 miliona kamata

Dodajte komentar

Iz crnogorskog budžeta prošle godine plaćeno je skoro 45 miliona eura kamata domaćim i stranim bankama, što je za 15 miliona više nego 2010. godine, pokazuju podaci Državne revizorske institucije.

Od tog iznosa 40 miliona plaćeno je stranim bankama, a najviše je isplaćeno 15,75 miliona kamata za euroobveznice, pišu Dnevne novine.

Prošle godine platili smo iz budžeta 45,78 miliona eura kamata domaćim i stranim finansijskim institucijama. U odnosu na 2010. godinu, taj iznos je prošle godine porastao za 15 miliona eura.

Na rast troškova za kamate uticala je otplata obaveza po osnovu kamate za euroobveznice u iznosu od 15,75 miliona eura. Država je te godine emitovala obveznice u vrijednosti od 200 miliona eura, sa rokom dospijeća 2015. godine. Kamata se isplaćuje na godišnjoj osnovi 14. septembra svake godine po stopi od 7,875 odsto. Plaćeno je i milion eura Dojče banci, koja je dio državnih garancija koje su date Kombinatu alumnijuma Podgorica.

Prošle godine plaćeno je i 5,78 miliona eura kamata kao dio kredita koji je uzet kod Kredita svis banke. Ugovor sa tom švaj carskom bankom potpisan je 30. jula 2009. godine, a naknadne izmjene 2. novembra 2010. godine “Kao što je navedeno i u Izvještaju o reviziji Završnog računa Budžeta Crne Gore za 2009 i 2010. godinu, bankarske provizije i ostale troškove, neophodno je evidentirati na odgovarajuće račune u skladu sa Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžete, kako bi izdaci za kamate bili realno prikazani”, navodi se u Izvještaju završnog računa Državne revizorske institucije. Domaćim bankama isplaćeno je za kamate 4,92 miliona eura.

DRI navodi da su izdaci za kamate domaćim bankama realizova ni u većem iznosu od planiranih za 67,6 odsto.

Plaćena kamata rezidentnim bankama uglavnom se odnosi na plaćenu kamatu Crnogorskoj komercijalnoj banci, Er ste bank, Hipotekarnoj banci i NLB Montenegro banci. Hi potekarnoj banci je zbog duga Univerziteta uplaćeno 132.568 eura kamata, za gradnju stambeno-poslovnog objekta. Plaćene su i kamate zbog preuzimanja dugova Željezničkog prevoza Crne Gore, JP „Regionalnog vodovoda crnogorsko primorje, Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju i Radio Televizije Crne Gore. Ukupno je plaćeno 1,38 miliona eura kamata i ostalih troškova.

“Ministarstvo finansija nije regulisalo međusobne odnose sa ovim pravnim licima u dijelu kamate i ostalih troškova koji proizilaze iz Ugovora o kreditu, počev od 1.1.2011. godine, neophodno ih je regulisati aneksima ugovora”, navodi DRI. (CdM.me / Dnevne Novine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *