Dolar ojačao, euro pod pritiskom dužničkih problema

Dodajte komentar

Dolar je na svjetskim valutnim tržištima prošle sedmice ojačao, zahvaljujući stabilizaciji američke privrede, dok je euro bio pod pritiskom dužničkih problema u Grčkoj i Španiji, pa mu je kurs zaronio ispod nivoa od 1,29 dolara. Kurs eura prema američkoj valuti pao je prošle sedmice 0,8 posto, na 1,2834 dolara. U petak je u jednom trenutku zaronio na samo 1,2819 dolara, najniži nivo od 1. oktobra.

No, u odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je 0,1 posto, na 103,20 jena.

I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, za 1 posto, pa mu je kurs dosegnuo 80,45 jena. U jednom je trenutku dosegnuo i 80,67 jena, najviši nivo od kraja aprila.

Jačanje dolara zahvaljuje se podacima koji najavljuju ubrzanje rasta najvećeg svjetske ekonomije, nakon dužeg razdoblja usporavanja. Ulagače je ponajviše ohrabrio podatak da je u oktobru u SAD-u broj radnih mjesta povećan za 171.000, znatno više od 125 hiljada očekivanih.

Usponu američke valute, koja se smatra sigurnim utočištem u nesigurna vremena, pridonio je i pad cijena dionica jer je, zbog slabih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, splasnula sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Isplata osiguravajućih odšteta zbog oluje Sandy mogla bi pritisnuti dolar, ali bi taj faktor mogla neutralizirati obnova i saniranje šteta od oluje, što bi moglo poduprijeti američku valutu, tumače analitičari.

S druge strane, euro je bio pod pritiskom dužničkih problema Grčke i Španije. I dalje je neizvjesno kada će Madrid zatražiti međunarodnu pomoć, a tek nakon toga mogle bi uslijediti ECB-ove kupovine obveznica. Sve dok Španija to ne učini, raspoloženje prema euru najvjerojatnije se neće poboljšati, ističu trgovci.

Euru je dodatni uteg predstavljala i odluka grčkog suda koja navodi na zaključak da penziona reforma kakvu zahtijevaju međunarodni zajmodavci možda nije u skladu s grčkim ustavom. To potiče zabrinutost da Atena možda neće moći provesti mjere štednje koje bi joj omogućile isplatu nove, prijeko potrebne tranše pomoći.

Grčkoj, koja je na samom rubu bankrota, potreban je sveobuhvatan sporazum o paketu ušteda kako bi osigurala novu tranšu pomoći prije nego ostane bez novca sredinom novembra. Međunarodni zajmodavci nisu željeli dodatno popustiti u pogledu izmjena zakona o radu kojima se protivi manji partner u grčkoj koalicijskoj vladi. Time se prolongira potencijalni dogovor o paketu reformi i stvaraju dalji pritisci na kurs eura. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *