Preuzimanje Pivare: Neotkupljeno 2,5 odsto akcija

Dodajte komentar

Za ponudu za preuzimanje 25,22 odsto nikšićke pivare Trebjesa, koju je objavila kompanija Blek si Montenegro, prijavili su se vlasnici 22,73 odsto akcija.

Prijavljeno je ukupno 161,81 hiljada dionica, od ukupno 179,56 hiljada koliko je traženo, a kompanija će platiti po 120 eura po dionici, kako je ranije najavljeno iz kompanije.

U vlasništvu Blek si Montenegro, koja je formalno u vlasništvu Starbev grupe, koju je u junu preuzela kanadsko-američka kompanija Molson Kors je, prije oglasa za kupovinu preostalih akcija posjedovala 74,78 odsto nikšićke pivare, a ponuda za kupovinu preostalih 25,22 odsto akcija bila je na snazi do 29. oktobra. Kompanija sada posjeduje 97,5 odsto akcija Trebjese.

Vlasnici preostalih 2,5 odsto akcija sa pravom glasa, imaju pravo da 15 dana od objavljivanja rezultata javne ponde, ponude kompaniji Blek si Montenegro akcije na otkup.

Dionice su otkupljene nakon što je Komisija za hartije od vrijednosti naložila kompanijama Blek si Montenegro, Starbev i Molson Kors, nakon što je utvrđena njihova međusobna povezanost, obavezu preuzimanja nikšićke Trebjese, jer to nije urađeno u zakonskom roku, odnosno do 15. juna, što bi bilo u skladu o Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava.

Molson Kors je preuzimanjem Starbeva preuzela devet pivara jugoistočne Evrope, među kojima je i Trebjesa, a akvizicija je bila vrijedna oko 2,65 milijardi eura.

Osim Trebjese, u sastavu Starbeva posluju pivare u Češkoj, Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini i Slovačkoj.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *