Katnić: OTP banka neće aktivirati garancije za KAP

Dodajte komentar

Mađarska OTP banka neće aktivirati Vladine garancije koje su date za kredit Kombinata aluminijuma, iako su obaveze fabrike po tom osnovu već dospjele – saopštio je ministar finansija Milorad Katnić odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa regionalnim koordinatorom Svjetske banke za jugoističnu Evropu Džejn Armitidž.

Crnogorska vlada garantovala je za od 49,6 miliona eura kredita KAP-a kod OTP banke.

– Rizik aktivranja garancija je prisutan, jer su obaveze KAP-a za plaćanje prema kreditorima dospjele i oni mogu u svakom trenutku da zatraže aktiviranje garancija. Odložili smo bili sve te obaveze kroz pregovore koje smo do sada imali – objasnio je Katnić.

Vlada će, kazao je ministar, nastaviti razgovore sa kreditorma.

– Aktiviranje garancija značilo bi jednokratnu obavezu plaćanja koja bi mogla da ima uticaj na likvidnost budžeta – kazao je ministar podsjećajući da je važno da postoji razumijevanje kreditora da ne budu automatski aktivirane garancije.
Ministar nije krio da se Vlada čitave godine suočavala sa rizikom aktiviranja garancija.

– Kroz dobru saradnju i razgovore sa kreditorima uspjela je da, ako ništa, prvo odloži, a onda i dogovori amortizaciju tih potencijalnih obaveza. Nastavljamo da razgovaramo sa kreditorima. Mnogo važnije od toga jeste budućnost KAP-a i, ako budemo znali to, lakše ćemo govoriti o dugovima fabrike i obavezama koje država ima po osnovu garancija koje su date – kazao je Katnić.

Vlada je, podsjetimo, Kombinatu aluminijuma dala garancije koje sa kamatama ukupno iznose oko 170 miliona eura – za kredit kod ruske VT banke za 60 miliona.

Garancija prema Dojče banci od 23,4 miliona eura aktivirana je u prvom kvartalu ove godine.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *