Vlada i Tosjali grupa: Investicije u prerađu i izvor struje ključne za KAP

Dodajte komentar

Predstavnici Ministarstva ekonomije i Tosjali grupe razgovarali su danas u o Kombinatu alumijuma Podgorica kao i o elementima ponude za preuzimanje kompanije. Na sastanku, koji je održan u Ministarstvu ekonomije, najviše riječi je bilo o pitanju snabdijevanja Kombinata električnom energijom, što je, kao što je poznato, problem koji najviše opterećuje ovu kompaniju, navodi se u saopštenju ministarstva ekonomije.

Poznat je stav Vlade Crne Gore da, kako se dalje navodi, od novog investitora, traži rješenje u dugom roku upravo za dugoročno obezbjeđenje električne energije, ali i investicije u fabrike prerade kao i stavljanje Rudnika boksita u funkciju KAP-a.

“Predstavnici Tosjali grupe su saglasni da Kombinat aluminijuma u dugom roku ima budućnost samo kroz investiranje, kako u postojeće kapacitete, tako i u novi izvor energije. To su troškovi na koje svaki investitor u početnoj fazi mora da računa do obezbjeđivanja dugoročno održivog modela za kompaniju. Kretanja cijene aluminijuma na svjetskoj berzi trenutno ne daju optimizam ali se kroz investicije u prerađivačke kapacitete može naći model za opstanak kompanije, naravno, uz obezbjeđivanje snabdijevanja elektičnom energijom. Posebno je istaknuto pitanje nabavke elektične energije u prelaznom periodu, do obezbjeđivanja izvora energije koji bi bio u funkciji KAP-a.” kaže se u saopštenju.

Na sastanku je zaključeno da će se o finalnoj ponudi Tosjali grupe izjasniti svi relevantni subjekti, Vlada Crne Gore i republički parlament. Narednih dana se, kako je saopšteno, očekuju razgovori i sa njemačkim HGL-om.(portalanalitika.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *