Moneta isplatila milion za 62 akcionara

Dodajte komentar

Iz otvorenog investicionog fonda Moneta isplaćeno je, prethodnih nekoliko dana, nešto manje od milion eura za ukupno 62 akcionara, koji su željeli da napuste taj fond.

Predsjednik uprave fonda Moneta Aleš Musar izjavio je „Vijestima“ da je ukupna bruto isplata iznosila nešto više od 1,23 miliona eura, ali je 20 odsto ili 247.000 eura od ukupnog iznosa, shodno odredbama Zakona o investicionim fondovima, vraćeno nazad u fond, na ime izlazne provizije.

U neto iznosu, svaki akcionar koji je želio da napusti fond dobio je 4,39 centi po akciji.

„Fond je napustilo 15 odsto vlasnika otvorenog fonda. U prvoj isplati bilo je manje vlasnika nego što smo mi mislili prvobitno da će se desiti“, objasnio je Musar.

Dvije godine fondom Moneta gazduje slovenačka grupacija St Hamer prisutna u čitavom regionu.

U otvorenom fondu Moneta ostalo je oko 2,5 miliona akcija sa crnogorskog tržišta, gotovog novca nešto više od dva miliona eura, obveznice i akcije stranih kompanija. U zatvoreni fond Moneta ostalo je nekoliko nekretnina, Otrankomerc iz Ulcinja, Lipska pećina sa Cetinja, kompanija Plama pur iz Slovenije.

„Nekretnine planiramo da unesemo u Otrankomerc koji se bavi upravljanjem nekretninama“, dodao je Musar.

On je dodao da smatraju da će zatvoreni fond raditi i u budućnosti, te da su veoma kvalitetno investirali.

„Ukoliko poreski režim Crne Gore i dalje ostane najpovoljniji u regionu, otvoreni fond može postati atraktivan za institucionalne investitore i mi ćemo nastojati da privučemo strane fondove da ulažu u otvoreni fond“, istakao je Musar.

Ovom prvom isplatom fond Moneta je sproveo u praksi odredbe novog Zakona o investicionim fondovima, prema kojima se svakih 120 dana obavlja isplata uloga (investicionih jedinica) za akcionare koji žele da napuste otvoreni fond. Sljedeća isplata, prema riječima Musara, planirana je za 23. februar iduće godine.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *