Erste Grupa ostvarila 143,7 milion eura dobiti

Dodajte komentar

Austrijska banka Erste Grupa juče je izvijestila da je u trećem tromjesečju ostvarila neto dobit od 143,7 miliona eura, dok je u istom razdoblju prošle godine poslovala s gubitkom od 1,49 milijardi eura.

Takav rezultat u Erste Grupi pripisuju nižim iznosima rezervacija za nenaplative kredite i poboljšanom poslovnom okruženju. Rezervacije su u trećem tromjesečju smanjene na 484 miliona eura, s 938 miliona eura koliko su dosegle u istom razdoblju godine ranije, pokazao je poslovni izvještaj.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci Erste Grupa je ostvarila neto dobit od 597,3 miliona eura, nasuprot gubitku od 973 miliona eura zabilježenom u istom razdoblju prošle godine.

Rezervacije za nenaplative zajmove u devetomjesečnom razdoblju iznosile su 1,47 milijardi eura i bile su za 21,2 posto manje u poređenju s prvih devet mjeseci u 2011. godini.

Sredstva rezervisanja smanjena su ili su ostala nepromijenjena na svim ključnim tržištima Erste Grupe, izuzev u Rumuniji i Hrvatskoj, navodi se u saopštenju.

U osvrtu na bančino poslovanje, predsjednik uprave Erste Grupe Andreas Treichl izdvaja dobre poslovne rezultate na značajnim temeljnim tržištima Austrije, Češke i Slovačke te stabilizaciju poslovanja u Rumuniji.

“Marže su u Rumuniji u trećem tromjesečju porasle prvi put u šest tromjesečja, a blago je smanjen i udio nenaplativih zajmova”, rekao je Treichl.

Što se tiče prognozi za cijelu godinu, u Erste Grupi očekuju da će operativna dobit biti tek neznatno slabija u poređenju s prošlogodišnje 3,63 milijarde eura.

U ovoj godini očekuju da će rezervacije za loše zajmove dosegnuti približno dvije milijarde eura, navodi se u saopštenju. (business.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *