Slovenija: Sanacija banaka na referendumu

Dodajte komentar

Trideset opozicionih zastupnika u slovenačkom parlamentu uložila je zahtjev za održavanje referenduma o dva zakona koje vlada Janeza Janše drži ključnima za ekonomski oporavak, izazvavši reakciju stranaka vladajuće koalicije da tim “destruktivnim potezom” pokušavaju srušiti vladu i otežavaju izlazak iz krize.

Stranka Pozitivna Slovenija koju vodi ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković potvrdila je da su zahtjev za održavanje referenduma o zakonu o sanaciji banaka, te zakonu o holdingu za upravljanje državnom imovinom, uz njenih 27 zastupnika potpisala i dva nezavisna zastupnika, te jedan zastupnik opozcionih Socijalnih demokrata (SD).

Inicijativa je poslata u parlamentarnu proceduru u utorak nekoliko minuta prije ponoći, kad je isticao zadnji rok.

Akcija najveće opozicione stranke došla je kao veliko iznenađenje, nakon što su zadnjih dana otpale mogućnosti da referendum o istim zakonima pokrenu neki sindikati, zbog čega je predsjednik parlamenta Gregor Virant kasno sinoć izjavio da će spomenuta dva zakona poslati na potpisivanje predsjedniku države, kako bi zakonska rješenja stupila na snagu.

Stranka Pozitivna Slovenija je u saopštenju za javnost navela da se za referendume o dva sporna zakona odlučila zato jer tzv. loša banka kao model za sanaciju banaka, te jedinstveno upravljanje državnom imovinom putem holdinga, znače samo “produbljavanje” krize i nisu prava rješenja.

“Uvjereni smo da vlada Janeza Janše nema dobrih rješenja za velike probleme Slovenije. Osim toga, vladajuća koalicija ne uvažava mišljenja struke o tim rješenjima ni stajalište opozicije. U toj situaciji referendumi predstavljaju zadnju mogućnost da se zaustave nerazumni prijedlozi vlade i njenog načina vođenja države”, navela je stranka.

Na neočekivani zaplet reagovale su i stranke vladajuće koalicije, izjavivši da se radi o pokušaju rušenja vlade koji šteti interesima same države.

Slovenačka demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janša u saopštenju je navela da se radi o “destruktivnom potezu” Jankovićeve stranke, ali i opozicionih Socijalnih demokrata, te da se time pokušava srušiti vladu i dovesti u pitanje državnu suverenost.

Uz to, stranka je navela da lijeva opozicija pokušava prikriti krivce za loše stanje i “pljačku” slovenačkih banaka, što bi se inače, kako tvrde, utvrdilo načinom sanacije bankarskog sektora koji je predložen i potvrđen u parlamentu.

Referendum sa zakonskom snagom u Sloveniji parlament mora raspisati ako ga zahtijeva 40.000 birača ili trećina od 90 zastupnika u parlamentu, kao u ovom slučaju.

Održavanje referenduma o dva zakona koje koaliciona vlada desnog centra smatra ključnim pretpostavkama za oporavak i izlazak iz krize sada parlament mora odrediti u roku od sedam dana, ukoliko se vlada ne odluči da od ustavnog suda zatraži mišljenje ne bi li takav referendum bio protivustavan.

U nekim sličnim prilikama do sada ustavne sudije nisu se odlučivali za takav potez, pa su na primjer prije dvije godine dopustili održavanje referenduma o arbitražnom sporazumu Slovenije i Hrvatske čiju je ustavnost tadašnja vlada Boruta Pahora smatrala upitnom. (business.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *