Porast štednje u BiH uprkos finansijskoj krizi

Dodajte komentar

U BiH na kraju septembra 2012. godine zabilježen je rast depozita stanovništva od 345 miliona KM ili pet odsto u odnosu na kraj 2011. godine, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji i finansijskoj krizi – pokazuju podaci Centralne banke BiH.

Iz Centralne banke BiH saopšteno je povodom 31. oktobra Svjetskog dana štednje da najveće učešće u kontinuiranom porastu depozita stanovništva, posmatrano po ročnoj strukturi, imaju dugoročni depoziti stanovništva.

U poređenju sa stanjem na kraju decembra 2011. godine, zabilježili su porast od 315 miliona KM ili devet odsto, a u poređenju sa stanjem na kraju septembra 2011. godine 417 miliona KM ili 12,2 odsto.

To je najbolji pokazatelj povjerenja u bankarski sektor i njegovu stabilnost, te je rezultat i postojanja sistema osiguranih depozita čiji je osnovni cilj povećanje stabilnosti bankarskog sektora i zaštita štediša.

Ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH, na kraju septembra 2012. godine, iznosili su 7,40 milijardi KM, što je najveći zabilježeni iznos depozita do sada, i u poređenju sa stanjem na kraju decembra 2011. godine veći su za 345 miliona KM ili pet odsto, a u poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine veći su za 524 miliona KM ili 7,5 odsto.

U ukupnim depozitima svih domaćih institucionalnih sektora kod komercijalnih banaka u BiH, depoziti stanovništva učestvuju sa 56,3 odsto.

Od ukupnih depozita stanovništva, oročeni i štedni depoziti iznose 4,56 milijardi KM ili 61,6 odsto dok depoziti po viđenju čine 2,84 milijarde KM ili 38,4 odsto.

U pogledu valutne strukture, depoziti stanovništva u KM valuti iznose 2,63 milijarde KM ili 35,5 odsto, depoziti u evro valuti iznose 4,25 milijardi KM ili 57,4 odsto, a depoziti u ostalim stranim valutama oko 520 miliona KM ili 7,1 odsto.

„Štednja je jedan od ključnih generatora kreditiranja, te omogućava nove investicije, razvoj zemlje i nova radna mjesta. Svjetski dan štednje je dan kada se treba podsjetiti na važnost štednje, a uz nadu da će građani u BiH u budućnosti imati više motiva za obilježavanje ovog dana“, izjavio je guvernera Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

Svjetski dan štednje obilježava se 31. oktobra, kao sjećanje na Prvi međunarodni kongres predstavnika štednih institucija iz oko 25 zemalja svijeta održan na taj dan 1924. godine u Milanu.

Učesnici tog kongresa usaglasili su se da je štednja neophodna za razvoj čovječanstva pa je ustanovljen Svjetski dan štednje kao oživljavanje borbe protiv rasipništva. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *