Žugić: Intezivno radimo na mjerama sublimacije stopa, kamate kod pojedinih institucija iznosile više od 40 odsto

Dodajte komentar

Guverner CBCG Radoje Žugić, kazao je da Centralna banka intezivno radi na pripremi privremenih mjera kojim će se sublimirati ekstremno visoke kamatne stope. On nije precizirao kada bi CBCG trebala izaći sa tim mjerama, ističući da će najvjerovatnije obaviti još jedan krug konsultacija sa Udruženjem banaka.

– Kod pojedinih finansijskih institucija kamatne stope su iznosile i preko 40 odsto i a prosječna ponderisana kamatna stopa oko 31 odsto-kod pojedinih banaka. Mi smo na sastanku kod Udruženja banaka zaključili da bi te kamatne stope trebalo sublimirati, kazao je Žugić na konferenciji za novinare pobodom Nedjelje štednje.

On je podsjetio da je nakon sastanka sa Udruženja banaka, Savjet CBCG održao sjednicu na kojoj je CBCG najavila da radi na analizi i privremenim mjerama sanacije ekstremno visokih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa.

– Da ne bude zabune, niko više od CBCG nema motiv da uspješnije okonča revitalizaciju bankarskog sektora u Crnoj Gori, koji je na putu opravka i koji ispunjava sve propise. Međutim, i kod njih postoje određeni elementi ranjivosti na koje možemo da utičemo.Jedan od elemenata ranjivosti su kamatne stope, a mi se fokusiramo samo na onaj dio koji proizvodi više loših kredita i uticaja na finansijsku stabilnost.To je naša jedina nadležnost, a sve radnje koje radimo radićemo uz uslov da u punoj mjeri implementiramo fer i otvoreno bankarsko tržište i okruženje, odnosno da implementiramo dobru bankarsku praksu. Mi ćemo na bazi analiza koje su još u varijacijama i istraživanja komparativnih praksi ne samo u zemljama okruženja nego i u Evropi, predložiti mjere, naveo je Žugić.

Predsjednik Udruženja banaka Esad Zaimović kaže da je veoma zadovoljan sa saradnjom sa Centralnom bankom Crne Gore i podražava njihove napore da se dođe do nižih kamata.

– Što se tiče mjera za ograničavanje kamata, Udruženje banaka daje podršku CBCG u namjeri da se snize kamatne stope. Mi smo CBCG ponudili saradnju da kroz formiranje radnih tijela damo našeg člana koji bi učesvovao u kreiranju mjera, zaključio je Zaimović, dodajući da mjere moraju imati više pozitivnih a manje negativnih posljedica.

Na sastanku je ocijenjeno da raste povjerenje građana u bankarski sektor i da imamo rekordnu štednju građana kod poslovnih banaka.

portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *