Produžen tender za Željezaru Smederevo do 26. decembra

Dodajte komentar

Tender za strateškog partnera za Željezaru Smederevo produžen je do 26. decembra, objavilo je Ministarstvo finansija i privrede Srbije.

Zainteresovane kompanije mogu da podnesu prijavu za tender do 2. novembra, a rok za dostavljanje obavezujućih ponuda je 26. decembar. Prethodni rok za dostavu obavezujućih ponuda, na tenderu objavljenom 8. oktobra, za strateškog partnera smederevske željezare, bio je 26. oktobar, a do 19. oktobra prijavu za otkup tenderske dokumentacije je jedino podnijelo zavisno preduzeće ruske kompanije Uralvagonzavod (UVZ).

Ministarstvo finansija i privrede objavilo je tada da se javni poziv za izbor strateškog partnera za Privredno društvo za proizvodnju i preradu čelika „Željezara Smederevo“ raspisuje zbog obezbjeđenje kontinuiteta poslovanja i daljeg razvoja tog preduzeća.

„Željezara Smederevo“ osnovana je pod imenom „SARTID“ (Srpsko akcionarsko rudarsko topioničarsko društvo) 1913. godine, a nakon stečaja i privatizacije 2003. godine mijenja ime u „Ju-es stil Srbija“. U januaru ove godine Vlada Srbije otkupila je za simboličnu cijenu od jednog dolara smederevsku željezaru od američke kompanije, nakon što je „Ju es stil“ saopštio da se povlači iz tog posla zbog ogromnih gubitaka i pada cijena čelika na svjetskom tržištu.

Vlada Srbije je raspisala tender za izbor strateškog partnera Željezare Smederevo 18. aprila , a krajnji rok za dostavljanje ponuda bio je 4. maj ove godine. Međutim, taj rok je bivša vlada produžila prvo do 11. juna, a potom do 10. septembra.

Za učešće na tenderu prijave su podnijele tri kompanije – Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije, Junajtid plzen sa sjedištem u Luksemburgu i Donjeck stil grup iz Ukrajine, ali je tender bio neuspješan. Uslijed smanjene tražnje na domaćem i stranom tržištu, proizvodnja u Željezari privremeno je obustavljena početkom jula, a za vladu je jedan od najhitnijih zadataka da pronađe trajno rješenje za tu fabriku. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *