Ponuda Toščelika za KAP naredne sedmice?

Dodajte komentar

Ponudu turskih investitora za preuzimanje Kombinata aluminijuma u Vladi očekuju da će dobiti konačno tokom naredne sedmice, a ponuda potencijalnih investitora iz Njemačke najkasnije za 14 dana, saznaju „Vijesti“ nezvanično u izvršnoj vlasti.

Za ulazak u vlasničku strukturu KAP-a zainteresovan je turski Toščelik i njemačka kompanija HGL.

Do sada su očekivani rokovi nekoliko puta pomjerani, a agonija i iščekivanje u aluminijumskoj kompaniji, koje prati nezadovoljstvo 1.200 preostalih radnika, i dalje je i te kako prisutno.

Najprije se nova investiciona ponuda za preuzimanje KAP-a i nikšićkih Rudnika boksita u Vladi očekivala krajem avgusta, pa početkom septembra, a potom krajem septembra i početkom ovog mjeseca. Do sada nema, međutim, zvaničnih informacija šta se sve konkretno dešavalo u trouglu između Vlade, njenog trenutnog partnera u KAP-u i Boksitima-CEAC Holdings limitedom i potencijalnih investitora.

Nije još izvjesno da li postoji čvrsti dogovor da neki od dva potencijalna investitora isplate vlasnički udio privatnoj firmi Olega Deripaske, koji od kraja 2005. godine, upravlja KAP-om.

 

Sigurno je, međutim, jedino da ukoliko Vlada ne dobije primamljivu ponudu za preuzimanje KAP-a, koji je čitavu deceniju na grbači poreskih obveznika, ne piše mu se dobro i vrlo lako bi mogao otići u stečaj, ali ne klasični koji bi vodio likvidaciji te kompanije, već vjerovatno programirani kroz. tzv postupak reorganizacije. Stečaj bi bio idealan model za ekspresan raskid privatizacionog ugovora sa sadašnjim partnerom koji je odavno digao ruke od investicija. U toj situaciji, u nepovoljnom položaju bili radnici kojih sada u KAP-u, prema godišnjem nivou proizvodnje od oko 55.000 tona, ima viška oko 600. U slučaju stečaja, naime, svima se automatski otkazuju ugovori o radu, a kolektivni ugovor u kompaniji ne važi. Onda bi svaki dalji radni angažman radnika u kompaniji zavisi od potrebe za tim, a najviše od obima proizvodnje i daljih sanacionih ili razvojnih planova.

Iz Vlade su, treba napomenuti, do sada više puta isticali da će o svakom rješenju razgovarati sa Sindikatom KAP-a.

Vlada očekuje od potencijalnog investitora da pokrene Rudnik boksita (kojem već prijeti stečaj), Fabriku glinice i preradu aluminijuma u KAP-u. Imajući to u vidu, izvjesno je da će i Turci i Njemci tražiti nižu cijenu struje od one koja se sad KAP-u fakturiše, iako menadžment KAP mjesecima uopšte ne izmiruje mjesečne račune za struju. Dug je dostigao iznos od blizu 57 miliona eura.

Najgore za Vladu i poreske obveznike je to što u slučaju stečaja kroz reorganizaciju će glavna dva povjerioca VTB banka i OTP, čija su potraživanja iznose nešto više od 100 miliona, odmah doći u državni trezor da se naplate.

Iz Vlade su priznali nedavno da čitave dvije godine postoji konstantna prijetnja prinudne naplate ovog dijela duga KAP-a za koji je država garantovala da će biti vraćen. Upravo kraj oktobra pominje se kao krajnji rok za naplatu zaostalog dijela glavnice duga u korist OTP-a, tako da će krajem iduće sedmice mnogo toga biti poznato u vezi sa daljom sudbinom pojedinačno najvećeg domaćeg izvoznika.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *