Manjinski akcionari traže da se obustavi preuzimanje Pivare Trebjesa

Dodajte komentar

Ukoliko se aktuelna prodaja akcijama nikšićke pivare „Trebjesa” nastavi Udruženje manjinskih dioničara će se ugasiti samo od sebe, jer nemaju mogućnosti da spriječe tu trgovinu, zaključak je jučerašnjeg sastanka predstavnika te organizacije iz Nikšića. Kompanija Blek si Montenegro, koja kontroliše 74 odsto akcija Pivare, prije skoro mjesec ponudila je, po zahtjevu Komisije za hartije od vrijednosti, otkup manjinskih dionica po 120 eura, a članovi udruženja smatraju da je to urađeno kako bi zagospodarili fabrikom.

Sekretar Udruženja Boro Nikolić je najavio da će od Privrednog suda naredne sedmice tražiti da hitno obustavi ili odloži postupak, jer je cijeli postupak, kao i privatizacija Pivare, režiran.
– Manjinski vlasnici, odlukama većinskog, već treću godinu ne dobijaju dividendu i tako nas bukvalno tjeraju da prodamo svoj udio, što će dovesti do gašenja Udruženja, koje je najstarija i najveća organizacija tog tipa u Crnoj Gori – rekao je Nikolić, dok je Mirčeta Zeković istakao da zahtijevaju isplatu dividenda za tri godine, u prosjeku šest hiljada eura.
Udruženje je osnovano 2000. godine i imalo je više od 600 članova koji su posjedovali oko 40 odsto udjela u pivari. Nikolić je kazao da će dokumentaciju o, kako je naveo, nezakonitim radnjama, dostaviti i MANS-u, od kojeg očekuju da slučaj procesuira nadleženih organima, jer su se oni bezuspješno obraćali policiji i tužilaštvu.
– Posebno je sporna prodaja poslovnih prostora u BiH i Hrvatskoj – rekao je bivši direktor Pivare Dragan Pićurić i istakao da su otkrili da je jedan od direktora „Trebjese” „zaradio” oko milion eura.
– Dokaze smo dostavili centrali kompanije u Briselu, a oni su utrdili da su naši navodi tačni. Umjesto zahvalnosti, moj kolega i ja smo dobili otkaz i zabranu prilaska fabrici na 100 metara. Radio sam u pivari 23 godine, a karijeru sam završio za pet minuta – rekao je Pićurić, objašnjavajući da poslovni prostori u susjednim državama nijesu ušli u procjenu fabrike prilikom prpodaje „Interbruu”, a ipak su prodati, čime su oštećeni dražvni fondovi. Dodao je da je prije mjesec saznao da su stovarišta u Sarajevu, Čapljini i Mostaru prodata za svega 120.000 eura.
– Kad sam bio direktor 2004. godine jedan privrednik iz Crne Gore nam je ponudio milion eura za stovarišta u BiH, što smo odbili jer ona više nijesu bila vlasništvo pivare. Logično je pitanje kako i kome je „Interbru” mogao da proda nešto što nije njihovo – rekao je Pićurić.
Pivara je 1997. prodata „Interbruu, a od juna ove godine posluje u sastavu kanadske firme Molson kors.

Gojković: Šta je sa zaštitnim znakom
Predsjednik Udruženja Radovan Gojković poslao je na skup pismenu izjavu da je većinski valsnik prodao i zgradu u Dubrovniku, vlasništvo radnika, koja takođe nije ušla u procjenu prilikom privatizacije, kao ni energetski blok.
– U prodaju nije ušao ni zaštitni znak „nikšićkog piva”, koje je priznato kao peti svjetski tip, čime su oštećeni radnici – naveo je Gojković.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *