Kineski juan spreman da bude glavni

Dodajte komentar

Kineski renminbi (RMB, juan) je na pravom putu da postane glavna referentna valuta u azijskopacifičkom regionu, objavio je Institut Peterson za međunarodnu ekonomiju (PIIE) iz Vašingtona.

Dvije najnovije studije PIIE govore o rastućem uticaju juana prema američkom dolaru u Aziji, prenijela je kineska državna novinska agencija Sinhua.
Pol Bloksam, vodeći ekonomista banke HSBC za Australiju i Novi Zeland, rekao je za Sinhuau da posljednja valutna događanja predstavljaju samo početak.

„Mislim da je juanu suđeno da bude jedna od globalnih rezervnih valuta, s obzirom na veličinu Kine i njeno bogatstvo“, rekao je Bloksam.

Po Bloksamu „veće korišćenje kineske valute širom azijskog regiona je samo korak ka gotovo neizbježno velikoj ulozi koju će juan imati“.

Među mnogim kompanijama u Narodnoj republici Kini je, prema istraživanju HSBC, prisutno veliko povjerenje u budućnost RMB kao ključne valute za globalnu trgovinu i investicije.

Istraživanje pokazuje da velika većina kineskih kompanija (77 odsto) smatra da će do 2015, skoro dvije trećine ukupne trgovine te zemlje (oko dva biliona dolara) biti obavljano u RMB, dok 30 odsto kompanija planira da nacionalnu valutu koristi u investicione svrhe tokom narednih godinu dana.

Renminbi u prevodu znači „narodna novčanica.“

Endru Skiner, direktor Odjeljenja za globalnu trgovinu i finansije HSBC Australija je rekao za Sinhua da bi se kineska novčana jedinica u roku od tri godine mogla naći među tri vodeće svjetske valute, prenose agencije.

„Internacionalizacija renminbija je u toku i očekujemo da postane jedna od tri glavne globalne valute za trgovinu do 2015. godinu, dok će se polovina od dva biliona dolara vrijedne kineske trgovine obavljati u renminbiju“, rekao je Skiner.

Najnovije istraživanje PIIE potvrđuje da se Azija daleko bržim tempom kreće ka formiranju bloka RMB, uprkos pokušajima u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi da ugroze vrijednost kineske valute kroz mnogobrojne programe kvantitativnog labavljenja, ocijenila je Sinhua.

„Sve više zemalja prihvata RMB u svojoj trgovini sa Kinom, što ukazuje na kraj dominacije američkog dolara kao rezervne valute“, rekao je Skiner.

Krajem marta, Australija je potpisala ključni sporazum o zamjeni valuta sa kineskom centralnom bankom, vrijedan 30 milijardi australijskih dolara.
Ovaj i mnogi drugi sporazum će vjerovatno pretvoriti RMB u glavnu valutu za trgovinu u tom regionu tokom narednih nekoliko godina.

„Uloga RMB u međunarodnoj trgovini, investicijama i tržištima jača, jer kineski zvaničnici rade na ubrzavanju procesa internacionalizacije. Tražnja tržišta za međunarodnim korišćenjem RMB i brz razvoj kineske trgovine širom svijeta nastavlja da napreduje“, rekao je Skiner.

„Već smo vidjeli da se to ostvarilo u Australiji, gdje su vlasti podržale RMB preko sporazuma o zamjeni valuta u bilateralnoj trgovini između ‘Banke za novčane rezerve Australije’ (RBA) i ‘Narodne banke Kine’ (PBOC)“, dodao je Skiner.

Uprkos podršci vlasti u Kanberi i Pekingu, istraživanje HSBC ukazuje na razlike u očekivanom korišćenju RMB među kineskim i australijskim kompanijama.
Naime, procjene kineskih kompanija o korišćenju RMB premašuju očekivanja onih u Australiji.

NR Kina ima preko 20 sporazuma o zamjeni valuta u bilateralnoj trgovini sa zemljama unutar i van Azije, ukupne vrijednosti od 157 milijardi dolara. (capital.ba)

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *