Eurozoni potrebne još tri godine da izađe iz krize

Dodajte komentar

Američka bonitetna agencija „Mudis“ ne očekuje da će dužnička kriza u eurozoni biti savladana u kratkoročnoj perspektivi.

Eurozoni će biti potrebno još tri godine da bi izašla iz dužničke krize, izjavio je glavni ekonomista „Mudisa“ za suverene rejtinge Lusio Vinhas de Sousa u intervjuu za agenciju „Blumberg“.

„Treba priznati da je eurozona ostvarila znatan uspjeh na planu sprovođenja institucionalnih reformi. Više puta smo govorili da su tom regionu potrebne korekcije za koje će biti potrebno nekoliko godina i to će biti bolne godine za eurozonu“, istakao je De Sousa.

Napori koje su preduzele članice eurozone u borbi protiv dužničke krize, uključujući osnivanje stalnog fonda za spasavanje oslabljenih članica – Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) i program Evropske centralne banke (ECB) za kupovinu obveznica problematičnih članica – već su dobili priznanje ministara finansija i bankara, prenose agencije.

De Sousa, međutim, smatra da je samo monetarno stimulisanje nedovoljno da bi dalo podstrek ekonomskom rastu.

„Nijedna centralna banka nije u stanju da pruži impuls ekonomskom rastu. Do stabilnog ekonomskog rasta može doći samo u slučaju sprovođenja strukturalnih reformi koje potpomažu rast. Ono što sada rade ECB i američka Uprava federalnih rezervi omogućava samo da se dobije vrijeme kako bi regulatorima bila data mogućnost da sprovedu reforme“, ukazao je De Sousa.

„Eurozoni predstoji još nekoliko godina bolnih korekcija. Približno polovina tih korekcija je sprovedena u posljednje tri godine. Uzimajući to u obzir, možemo očekivati još najmanje tri godine skupe i bolne adaptacije eurozone“, predočio je De Sousa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *