Beogradska berza: Nedjeljni izvještaj 22.10.2012. – 26.10.2012.

Dodajte komentar

Početak protekle sedmice, posle dužeg vremena, doneo je nešto ozbiljniju aktivnost na domaćem tržištu kapitala, dok su pojedine hartije ostvarile promete koji nisu viđeni proteklih nekoliko meseci. Ipak, u drugoj polovini sedmice usledilo je „hlađenje“ tržišta kako po rastu, tako i po visini realizacije. Indeks najlikvidnijih akcija Belex 15 skočio je u sedmici 1,8 odsto što je četvrta nedelja u nizu kako ova korpa akcija generiše uzlazni trend. Ukupan promet u trgovanju iznosio je nepuna dva miliona evra što je istovremeno bila i najveća sedmična realizacija u oktobru.

Akcije – Najprometnija hartija na tržištu bio je građevinar Energoprojekt holding (ENHL) koji je zabeležio promet od 38,3 miliona dinara u velikoj meri zahvaljujući trgovanju na početku sedmice kada je ova hartija prvi put u tekućoj godini preskočila nivo od 600 dinara. Nakon naglog skoka, u drugoj polovini nedelje je splasnula tražnja za akcijama našeg najvećeg građevinara te su sedmicu okončale na 563 dinara što je bilo dovoljno za rast na nedeljnom nivou od 7,2 odsto. Od početka godine akcije Energoprojekta beleže rast od 43,6 odsto i predstavljaju najbolju kariku indeksa Belex 15, dok sama kompanija na poslednjoj ceni od 563 dinara vredi oko 49 miliona evra.

Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) zabeležile su promet od 32,1 milion dinara, a po prvi put u poslednja dva meseca ove hartije su stizale do nivoa od 640 dinara. Uprava ove kompanije je najavila da će u sredu, 31. oktobra, predstaviti poslovne rezultate za prvih devet meseci tekuće godine, a ostaje da se vidi da li će biti premašena neto dobit od 27 milijardi dinara ostvarena u periodu januar-septembar protekle godine. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je ostvario promet od 19 miilona dinara, uglavnom na nivou od 425 dinara, da bi nedelju okončao na dva dinara višoj ceni. Bečejski Sojaprotein (SJPT) ostvario je solidan promet od 17,4 miliona dinara, ali uglavnom kao posledica jedne veće transakcije, dok je vranjski Alfa plam (ALFA), koji je nedavno otpočeo sticanje sopstvenih akcija, registrovao promet od 12,9 miliona dinara.

I raznovrsne bankarske hartije protekle sedmice su unele malo živosti u domaće berzansko trgovanje. Kao posledica pripajanja Nove Agrobanke Poštanskoj štedionici, trgovalo se običnim (PSBN) i prioritetnim akcijama (PSBNPB) ove banke uz dvocifrene skokove. Akcije Privredne banke (PRBN) porasle su u sedmici 24,1 odsto nakon što su na početku nedelje pale na istorijski minimum od 50 dinara kada je i prodato 1,4 odsto akcija ove banke. I Razvojna banka Vojvodine (MTBN) spuštala se protekle sedmice na novu minimalnu vrednost, da bi nedelju okončala sa velikim pritiskom na strani tražnje nakon što su predstavnici pokrajinskih vlasti najavili novu dokapitalizaciju ove bankarske ustanove. Tradicionalno najprometnija, niška AIK banka (AIKB), registrovala je skok od 4,8 odsto na 1.415 dinara, dok je Komercijalna banka (KMBN) oscilirala oko nivoa od 1.100 dinara.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su skroman promet od 0,17 miliona evra, a nijedna serija nije se istakla većom realizacijom. Obveznica koja najranije dospeva na naplatu, A2013, nosila je prinos od oko pet procenata, dok su se sve ostale serije trgovale po cenama koje odgovaraju prinosima od oko šest odsto.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice Uprava za Trezor je ponudila tržištu samo jednu emisiju državnih dužničkih hartija. Jednogodišnje trezorske note nominalne vrednosti 10 milijardi dinara prodate su sa uspešnošću od 87,3 odsto i uz prinos od nepunih 14 procenata.

sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *