S&P dao negativnu prognozu Sosiete ženeralu

Dodajte komentar

Međunarodna bonitetna agencija Standard and Poor's (S&P) snizila je rejtinge najvećoj francuskoj banci BNP Paribas i dvjema manjim bankama, dok je negativnu prognozu dobilo 10 drugih banaka, među kojima i Sosiete ženeral, javlja regionalni portal Seebiz.

Rejtinzi za dugoročno zaduživanje sniženi su BNP Paribasu, s ‘AA-‘ na ‘A2B’, te banci Bank Solfea, na ‘A-‘ s ‘A’, i Cofidisu, na ‘BBB% sa ‘A-‘, navodi se u saopštenju agencije.

Ujedno je izmijenjena prognoza za rejting iz stabilne u negativnu za 10 tamošnjih banaka, uključujući Sosiete ženeral, Alianz bank, BPCE i Kredit Agrikol. Negativna prognoza znači da bi rejting tih banaka mogao biti snižen u srednjoročnoj perspektivi.

“Naše je stanovište da su u porastu ekonomski rizici u uslovima u kojima posluju francuske banke, zbog čega su nešto više izložene mogućoj produženoj recesiji u eurozoni. Sniženje rejtinga i prognoza odražava našu ocjenu da su navedene grupe ranjivije na rastuće rizike u eurozoni, naročito u Francuskoj i zemljama istočne Evrope, zbog svoje geografske koncentracije na tim tržištima”, ističe se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *