Neto dobit Santandera pala 94%

Dodajte komentar

Banco Santander, najveća banka eurozone po tržišnoj vrijednosti, objavila je pad dobiti od 94 posto u trećem tromjesečju, nakon što je bila prisiljena otpisati većinu loših hipotekarnih kredita i slabijih prihoda iz Latinske Amerike i Velike Britanije.

Neto dobit je u trećem tromjesečju manja za 94% u odnosu na prethodna tri mjeseca i iznosila je 100 miliona eura, što je znatno manje od očekivanja analitičara, piše Financial Times.

Banka je objavila i da je sada ispunila 90 posto obaveza povezanih s krahom tržišta nekretnina koje joj je nametnula španska vlada. Puno veći problem za banku, koja je dobro poslovala tokom krize zahvaljujući međunarodnom poslovanju, predstavlja usporavanje ne samo u kontinentalnoj Evropi, nego i u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Neto operativna dobit u prvih devet mjeseci u Velikoj Britaniji, gdje je  Santander u oktobru odustao od kupovine niza poslovnica od Royal Bank of Scotlanda , pala je 27 posto na 1,85 milijardi eura, dok su prihodi od kamata pali 17% na 2,71 milijardu. (banka.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *