Dinkić: Stečaj Nove Agrobanke u utorak

Dodajte komentar

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će u utorak biti pokrenut stečaj nad Novom Agrobankom.

Stečaj će biti pokrenut nakon što se obavi prenos depozita građana i privrede te banke u Poštansku štedionicu.

Dinkić je novinarima u parlamentu rekao da će tako svi nenaplativi krediti, a to je čak 80 odsto od ukupnog portfolija nove Agrobanke ići u regularnu stečajnu proceduru.

Prema njegovim riječima, država neće zbog toga imati dodatnih troškova iz budžeta, jer je prethodna vlada već emitovala obveznice za 10 milijardi dinara, ali će Agencija za osiguranje depozita prebaciti 250 miliona evra u kešu ka Poštanskoj štedionici kako bi sve štediše i deponenti nove Agrobanke, kada pređu u Poštansku štedionicu, mogli da raspolažu svojim ulozima.

Dinkić je naglasio da je u Novoj Agrobanci vlasništvo 100 odsto države, tako da država tretira samo Novu Agrobanku i nema nikakvog dodira sa starom.

Ministar je takođe naveo da je pravo akcionara da pokreću procese, ali i ukazao da u svakoj zemlji u kojoj se desi bankrot banke, akcionari imaju prava iz stečaja i nikada ne dobijaju na sudu.

Dinkić je takođe rekao da je NBS obavijestila Ministarstvo finansija prije mjesec ipo dana da se sprema oduzimanje dozvole za rad Novoj Agrobanci i da se zato krenulo sa pripremom zakona o kojima poslanici danas raspravljaju, a da je predloženo da se isti princip primjeni i na Razvojnu banku Vojvodine. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *