Credit Suisse: Dobit potonula 63%, dolaze novi rezovi

Dodajte komentar

Švajcarska banka Credit Suisse u četvrtak je objavila da joj je neto dobit u trećem tromjesečju smanjena za 63 posto zbog računovodstvenog troška vezanog uz bančin dug, te je najavila nove rezove.

Neto dobit iznosila je 254 miliona švajcarskih franaka, nasuprot 683 miliona franaka u istom razdoblju godine ranije, stoji u saopštenju druge najveće švajcarske banke.Među razlozima pada dobiti navode trošak prije oporezivanja u iznosu od 1,05 milijardi franaka, povezan s računovodstvenim pravilima koja nalažu bankama metode procjene dugova. Banke tako mogu iskazivati dobitke ako se vrijednost njihovih dugova smanjuje, budući da im time teoretski pojeftinjuje otkup duga. Isti propis kaže i da su banke dužne otpisati dug ako se on povećava jer bi teoretski morale više izdvojiti za njegov otkup na slobodnom tržištu.

S obzirom na poslovne rezultate Credit Suisse je najavila dalje smanjenje troškova za milijardu franaka u 2014. i 2015. godini. Novi rezovi uslijedit će povrh već najavljenog smanjenja troškova u iznosu tri milijarde franaka koje je banka zacrtala do kraja iduće godine.

Švajcarska banka već je smanjila broj zaposlenih za sedam posto, odnosno za 3.500, a o novim razmjerima otpuštanja zasad nisu iznosili pojedinosti.

Pri predstavljanju rezultata izvršni direktor Brady Dugan je istakao da banka uspješno sprovodi mjere smanjenja troškova koje je uvela prošle godine, kao i da je značajno smanjila rizike, paralelno prilagođavanju poslovanja kako bi poboljšala kapitalnu adekvatnost u skladu s novim zahtjevima regulatora i tržišta.

“Istovremeno smo značajno skresali troškove i poboljšali efikasnost”, dodao je. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *