EU formira agenciju za likvidaciju banaka?

Dodajte komentar

Evropska komisija predložit će sljedeće godine da se formira zajednička agencija za likvidaciju posrnulih banaka, izjavio je u ponedjeljak Michel Barnier, povjerenik EU-a za finansijske usluge.

Prema postignutom dogovoru, evropski će čelnici do kraja godine zaključiti pregovore o formiranju zajedničkog nadzornog tijela za banke u eurozoni, koje će početi s radom u 2013. i 2014., kazao je Barnier novinarima.

Sljedeća faza trebala bi biti izrada planova o tijelu koje će se baviti posrnulim zajmodavcima, sa ciljem da probleme u finansijskom sektoru sređuju banke, a ne poreski obveznici.

“Drugu fazu čini prijedlog o formiranju agencije za likvidaciju koji će biti objavljen 2013., rekao je Barnier, dodavši da će agencija imati široka zakonska ovlašćenja i da će tijesno sarađivati s državnim tijelima.” Budemo li imali jedinstven nadzor, trebat će nam i evropsko tijelo za gašenje banaka koje će morati imati i određenu pravnu odgovornost jer se likvidacija bitno razlikuje od nadzora, rekao je.

Evropska centralna banka preuzeće krajnju odgovornost za nadzor više od 6.000 banaka u eurozoni, iako će nacionalni supervizori vjerovatno zadržati većinu dnevnih nadzornih dužnosti.Pojedini zvaničnici cebtralnih banaka strahuju da bi se prevelike odgovornosti na području nadzora banaka mogle pokazati preopsežnim zadatkom za ECB i izazvati efekat bumeranga u kasnijoj fazi i naškoditi ECB-ovom ugledu ako u Frankfurtu ne uspiju uočiti probleme na vrijeme i preduzeti odgovarajuće mjere.Jedno od mogućih rješenja za taj problem bilo bi odvajanje supervizorskih zadataka od onih povezanih s likvidacijom, tumače zvaničnici. (liderpress.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *