BMW od Peugeot Citroena traži odštetu od 50 gotovo mil. eura

Dodajte komentar

Njemački proizvođač automobila marke BMW traži odštetu u iznosu od gotovo 50 miliona eura od firme PSA Peugeot Citroen, nakon završetka njihove saradnje na hibridnim vozilima, prenosi njemački časopis Wirtschaftswoche koji će se u prodaji pojaviti u ponedjeljak.

Prema izjavi visokopozicioniranog zvaničnika BMW-a, kompanija zahtijeva gotovo 50 miliona eura odštete zbog dodatnih troškova nastalih tokom spomenutog partnerstva.

PSA i BMW, koji sarađuju već deset godina, u februaru 2011. najavili su nastavak saradnje na području tehnologije hibridnih vozila. Trebalo je uložiti oko 100 miliona eura u zajedničku kompaniju, stacioniranu u Muenchenu i u Mulhouseu. Ranije dogovoreni sporazum između Francuza i američke firme General Motors početkom godine je izmijenjen, a iz BMW-a su računali da će PSA koristiti materijal razvijen u sklopu zajedničkog preduzeća, no to nije realizovano, objasnio je za Wirtschaftswoche zvaničnik BMW-a.

Partnerstvo dviju grupacija uskoro bi trebalo biti raskinuto, piše časopis. BMW će nastaviti kupovati motore od Peugeota za BMW Mini do 2015., no nakon toga će ih početi proizvoditi sam. Wirtschaftswoche prenosi kako iz uprave PSA najavljuju tješnju suradnju s američkim General Motorsom. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *