Austrija: Kako spasiti Hypo Alpe Adria banku?

Dodajte komentar

Problem banaka na vlastitom džepu osjećaju austrijski poreski obveznici. “I tako će biti još neko vrijeme”, rekla je danas austrijska minsitarka finansija Maria Fekter.

Država bi, naime, morala odgovoriti na pitanje kako osigurati 1,5 milijardu eura za dokapitalizaciju podržavljene banke Hypo Alpe Adria.

Dodatni kapital banka mora osigurati do decembra, a Fekter je rekla da novac poreskih obveznika ne želi u Hypo baciti tek tako. Sklonija je državnim garancijama koja možda kasnije neće trebati unovčiti.

Pri sanaciji Hypo Alpe Adria banke neki smatraju kako bi njene loše plasmane trebalo prenijeti na “lošu banku”. Austrijska ministarka nije naklonjena toj ideji. Rekla je da treba dobro proučiti bilanse banke, a ne jednostavno ih prebaciti na poreske obveznike.

Hypo Alpe Adria banku je finansijska kriza jako uzdrmala, posebno zbog loših ulaganja i plasmana u jugoistočnoj Evropi (između ostalog i U Hrvatskoj). Zbog toga je u prosincu 2009. donesena odluka da se banka nacionalizira. (banka.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *