Weinberg: Poskupljuju i nafta i zlato

Dodajte komentar

“I zlato i nafta biće u budućnosti skuplji”, zaključio je Eugen Weinberg, voditelj odjeljenja za tržište roba u Commerzbank, koji je nedavno izabran za najboljeg svjetskog analitičara u ovom području, prenosi Večernji list.

Prema Weinbergovu viđenju, pozadina rasta cijena nije u standardnom odnosu ponude i potražnje. On tvrdi kako su zemlje OPEC-a, s naglaskom na Saudijsku Arabiju, pod pritiskom Arapskog proljeća povećale socijalne transfere prema građanima, a s obzirom na to da se najmanje 80 posto budžeta njihovih zemalja puni iz prihoda od prodaje tog energenta, ne mogu sebi dopustiti da nafta izgubi na cijeni.

“U mjesec dana penzije su u nekim arapskim zemljama skočile 100 posto, a plate u javnim upravama za petinu. Toga se građani neće lako odreći”, smatra Weinberg.

Zlato u njegovoj interpretaciji postaje jedina stabilna valuta pa Kina pet posto rezervi želi u zlatu, a to znači da će morati kupiti oko 2000 tona zlata.

“Euro, dolar i jen su kao ružne sestre s kojima želite na sastanak samo ako ste jako pijani ili očajni”, našalio se te dodao da je zlato zapravo manje loš odabir jer je euro opterećen sukobima i nepovjerenjem država eurozone, a jen i dolar golemim deficitima i dugovima svojih zemalja.

Dug je ECB-a Njemačkoj toliki da bi pojedinac trebao punih 2000 godina trošiti po milion eura na dan kako bi ga stvorio. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *