NLB grupa negira da je Kleindienst namještao zaposlenja

Dodajte komentar

Slovenačka NLB grupa, u okviru koje posluje NLB Montenegro banka, saopštila je da negira navode portala “Pozareport.si” da je izvršni direktor NLB Montenegro banke i doskorašnji član uprave NLB grupe Robert Kleindienst namještao zaposlenja u kćerci kompaniji u Crnoj Gori.

Iz NLB grupe nijesu konkretno odgovorili na pitanje “Vijesti” da li je tačno da je slovenačka Komisija za sprječavanje korupcije podnijela prijavu protiv Kleindiensta, kako je objavio slovenački portal.

U članku na portalu, između ostalog, navodi se da je Kleindienst izmislio za sebe radno mjesto trećeg izvršnog direktora u NLB Montenegro banci, a što nije predviđeno sistematizacijom.

Objavljeno je i da je na tri direktorska mjesta u NLB grupi zaposlio dvije prijateljice i muža svoje bivše supruge.

“Statut NLB Montenegro banke ne ograničava broj izvršnih direktora, a nije ga ograničavao ni prije imenovanja Roberta Kleindiensta već samo definiše minimalni broj.

Ni opis profila izvršnog direktora u sistematizaciji radnih mjesta nije se mijenjao, odnosno prilagođavao.

Imenovanje Kleindiensta za izvršnog direktora saglasno su potvrdili Uprava NLB i Odbora direktora NLB Montenegro banke. Kleindienst se iz svih postupaka odlučivanja izuzeo zbog konflikta interesa.

Njegovu uslovnu ostavku (u vezi sa stupanjem na funkciju izvršnog direktora u NLB Montenegro banci) na mjesto člana uprave NLB potvrdio je i nadzorni odbor NLB”, saopštili su iz NLB grupe.

U slovenačkoj grupaciji su istakli da je Kleindienst kao član uprave NLB sa licencom Banke Slovenije bio adekvatno kvalifikovan za člana uprave kćerinske banke i obavio je sve postupke za dobijanje licence Centralne banke Crne Gore.

“Navođenje o njegovom imenovanju za izvršnog direktora NLB Montenegro banke već dva dana prije njegove ostavke na mjesto člana uprave NLB, nije istinito.Odbor direktora ga je imenovao uslovno, vezano na dobijanje prethodne saglasnosti crnogorske Centralne banke, što je uobičajen postupak.

Uslovi za upućivanje u članicu NLB grupe bili su u skladu sa politikom upućivanja u NLB grupi i nisu ni u kom slučaju odstupali od onih za druge slovenačke članove uprava u bankama na tržištima JIE”, navedeno je, između ostalog, iz NLB grupe.

Oni su istakli da je, s obzirom na zaoštrene ekonomske situacije na tržištima Jugoistočne Evrope, praksa u NLB grupi da tamo gdje je to potrebno “upute najsposobnije kadrove koji imaju odgovarajuća znanja i iskustva za neposredno preduzimanje mjera u skladu sa standardima grupe”.

Iz NLB Montenegro banke su saopštili da nijedne uticajne slovenačke novine Delo, Večer, Vladina, Dnevnik i Finans nijesu prenijele navode portala “Pozareport.si”. (vijesti.me)

Povezani članci: Direktor NLB Montenegro banke osumnjičen za korupciju

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *