Evo zašto je dinar ojačao

Dodajte komentar

Predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe Adrija banke Vladimir Čupić izjavio je da je na stabilnost i jačanje kursa dinara uticalo nekoliko faktora istovremeno.

To su – formiranje Vlade Srbije, novo rukovodstvo Narodne banke Srbije, uspešna emisija evroobveznica, promena načina iskazivanja obavezne rezerve banaka po odluci centralne banke, kao i vladin program subvencionisanih kredita privredi.

Čupić je rekao da nije tacno da novo rukovodstovo NBS ne interveniše na medjubankarskom deviznom tržištu, jer je nedavno kupovala evre na tržištu, ali ih nije prodavala, zbog toga što je uticaj na kurs izvršen drugim monetarnim mehanizmima.

NBS je donekle promenila mehanizam obračuna iskazivanja obavezne rezerve, tako da jedan deo devizne obavezne rezerve mora da se čuva u dinarima, što je dovelo do sterilizacije dela dinarske likvidnosti čime je smanjen iznos dinara u opticaju”, objasnio je Čupić.

Pored toga, Srbija je imala uspešnu emisiju evro obveznica (od milijardu dolara), sa dosta povoljnom kamatom i to za jedan odsto niža od kamate, koja je bila 2011. godine, podsetio je Čupić i ocenio da to daje sigurnost investitorima da postoje adekvatna sredstva za vraćanje tih obaveza.
Program subvencionisanih kredita, koji je pokrenulo Ministarstvo finansija, bio je jako uspešan, rekao je Čupić i naveo da je do ove nedelje odobreno ukupno oko 670 miliona evra.

“Tako da su s jedne strane sistemske mere, s druge strane monetarne mere dovele do toga, da odnos izmedju raspoložive količine evra i raspoložive količine dinara, prevagne u korist dinara i imamo apresijaciju u ovom periodu“, objasnio je sagovornik Tanjuga.

Čupić kaže da prevelika apresijacija kursa dinara nije dobra, kao što ne misli ni da je dobra prevelika depresijacija. je objasnio da je Srbija u situaciji u kojoj značajni debalans ili pomeranje u jednom ili drugom pravcu, mogu da dovedu do strukturnih poremećaja, precizirajući da ukoliko depresirate dinar previše, imate rast stope zaduženosti i imate opet probleme sa lošim kreditima.

“Ukoliko depresirate dinar previše imate probleme sa spoljnotrgovinskim deficitom, porast uvoza i smanjenje uvoza. Tako da, ono što je moguće – to je realni kurs održavati stabilnim“, zaklučio je Čupić. (B92.net)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *