Raiffiesen BiH: Kamatne stope će rasti

Dodajte komentar

U BiH će kamatne stope rasti – rekao je direktor Rajfajzen banke u BiH Mihael Miler.

On je na susretu sa novinarima u Sarajevu izjavio da su kamatne stope zadnjih godina u BiH bile veoma niske u poređenju sa rizikom i situacijom u BiH.

“Bile su niske zbog povećane konkuretnosti, jer imamo puno banaka – 29 za tako malu zemlju kao što je BiH” – pojasnio je Miler.

Prema njegovim riječima, kreditiranje stanovništva u narednom periodu će postati teže.

“Već se osjeća pad kreditne sposobnosti zbog ekonomske situacije” – naglasio je Miler.

On je istakao da će i nove zakonske regulative bankama otežavati kreditiranje stanovništva, prije svega zakon o zaštiti žiranata.

“Zakon o zaštiti žiranata kao posebni zakon apsolutno je nepotreban, jer u BiH ima dovoljno zakona koji tretiraju tu oblast. Sa ovim zakonom onako kako je predložen neće biti riješen sadašnji problem, već će biti napravljen novi. Dodatni problem su različiti zakoni na različitim nivoima vlasti” – naveo je Miler.

Naglašavajući da manje od jedan odsto žiranata vraća kredite, Miler smatra da je u sve upletena i politika, jer političari vole popularne teme, a ovo je popularna tema.

Pošto je rast kreditnog portfelja bankarskog sektora već usporen, Miler je rekao da će se banke morati više fokusirati na drugačije načine poslovanja poput toga da se veće firme ne refinansiraju kroz kredite banaka nego da izdaju obveznice.

“Zbog manje rasploživog kapitala i fonda za kreditiranje dolazi polako do stagnacije rasta kreditnog portfelja, što smanjuje mogućnost dodatne profitabilnosti banaka” – ističe Miler.

Prema njegovom mišljenju, bankarski sektor je i dalje najuređeniji i najstabilniji sektor u BiH.

“I propisi u BiH su doveli da je veoma siguran bankarski sistem koji dobro funkcioniše” – rekao je Miler.

On je naglasio da je za funkcionisanje banaka i bankarskog sektora veoma važna stabilna politička situacija, jer to ima veliki uticaj na kreditni rejting BiH, na klimu za povlačenje investicija, za povlačenje i na cijenu kapitala.

“Bankama je pozitivno političko okruženje posebno važno da napravi okvir u kojem možemo nesmetano raditi i poslovati“ – konatatovao je Miler.

Kad je riječ o ekonomskoj situaciji, on smatra da ona u BiH nije dobra u ovom trenutku kad je riječ o industrijskoj proizvodnji, izvozu, stranim ulaganjima, nezaposlenosti, privatnoj potrošnji itd.

„Sve to u velikoj mjeri utiče na bankarski sektor. Povećali su se poprilično rizici i povećaće se cijena i raspoloživost kapitala. BiH je već debelo u recesiji, a naredne godine bi mogla da bude nešto povoljnija situacija“ – smatra Miler.

Prema njegovom mišljenju, u BiH su relativno visoki standardi za kapitalizaciju banaka i oni se kreću od 12 odsto, a za veće banke i 13 odsto, dok Rajfajzen banka ima 14,6 odsto.

„Neke banke su već na ivici tih propisa što znači da će morati da izvrše dokapitalizaciju“ – tvrdi Miler.

Komentarišući uvođenje institucije ombudsmena za bankarstvo, kao svojevrsnog zaštitnika klijenata, Miler je rekao da je to dobra stvar, ali da je shvatanje njegove uloge pogrešno.

„On je alternativno ili mirno rješenje sporova, a to mnogi ne shvataju“ – naglašava Miler.

Govoreći o poslovanju Rajfajzen banka u BiH, on je izjavio da ona posluje stabilno i da je realtivno zadovoljan, jer je banka bila relativno profitabilna. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *